Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Miért köröznek a kutyák lefekvés előtt?

Miért köröznek a kutyák lefekvés előtt?

Furcsán figyeled, ahogy kutyusod esténként háromszor-négyszer körbefordul, majd miután jól végezte dolgát, ő is kidől éjszakára? Ha kíváncsi vagy, mi az oka ennek a látszólag értelmetlen szokásnak, akkor görgess lejjebb!

A kutyák lefekvés előtti körözése régi, vad életmódjuk máig fennmaradt hozadéka, amely még nem veszett ki a tenyésztés során. Biológusok és szakértők állítása szerint ez a szokás a házi kutyák esetében már csupán ösztönös, de cél nélküli viselkedésmód, a vad kutyák és farkasok esetében viszont praktikus, sőt, néha életmenő is lehet.

thedodo

A mai kutyák ősei falkákba verődve járták útjukat, és a szabad ég alatt aludtak. Mivel a pihe-puha kutyaágyak akkor még fényévekre voltak, a legjobb megoldás arra, hogy kényelmessé tegyék fekhelyüket, az a körözés volt. Ezzel a körbe-körbe járkálással egyrészt letaposták a szúró fűszálakat, másrészt pedig felzavarták az esetlegesen köztük lapuló bogarakat és kígyókat, megkímélve ezzel magukat egy-két kellemetlen csípéstől.

Nem csak praktikus, de szociális vonatkozása is volt a körözésnek. A vándorló falkákban komoly hierarchia uralkodott. Amikor esténként nyugovóra tértek, a falka tagjai szorosan egymáshoz feküdtek, hogy melegítsék és védjék is egymást. A lefekvés előtti körözéssel az egyes kutyusok a többiek tudtára adták: az bizony az ő helyük!

Miért köröznek a kutyák?
Te tudtad, hogy az ősi ösztön áll a körözés hátterében?

Fotók: thedodo.com, troublesometots.com

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share