Miért ne bújd a tankönyvet a dolgozat előtti éjszaka?

Rovat

Megosztás

Kutatás bizonyítja: nem szerencsés az utolsó pillanatig tanulni

Jó pap holtig tanul, szokták mondani. Ez igaz is: minél nagyobb a tudása egy embernek, annál értékesebbé válik. Mindig nyitottnak kell maradni, legyünk tizenöt, húsz, harminc vagy épp hetven esztendősek.

Vannak azonban diákok, akik szó szerint veszik ezt a bölcsességet, s  a dolgozat, vizsga előtti utolsó percekben is a tankönyveket bújják. Miért rossz taktika ez?

Nem elég a sok magolás

A Child Development három szakembere vizsgálata során érdekes tapasztalatra tett szert: nem teljesít jobban az, aki a végtelenségig húzza a tanulást. A kutatók kilencedikes, tizedikes és tizenkettedikes diákokat vontak be munkájukba. A kamaszok két héten keresztül vezettek naplót tanulási szokásaikról. Leírták, hány órát töltöttek dolgozatra, vizsgára való készüléssel illetve mennyi időt szántak alvásra.

Kiderült: azok a diákok, akik keveset aludtak, mert éjszakába nyúlóan tanultak a pihenés helyett, a következő napon rosszabbul teljesítettek az iskolában. A kilencedikesek átlagosan 7,6 órát aludtak, míg a végzősök már csupán 6,9-et.

végre kézzel ír jó

Esti magolás helyett

Vajon mi lehet az oka, hogy a sok tanulás ellenére nem jeleskedtek a tanulók? Természetesen a kevés alvás. A kutatócsoport rávilágít, a fiatalok roppant kevés időt töltenek alvással, s már plusz fél órával több szundítás is jót tenne szervezetüknek. Ráadásul alvás közben raktározódnak el az emlékek. Aki végigtanulja az éjszakát, másnap nem fog sok információt előhívni agyából.

Mi az, amit tehetsz? Semmiképp se hagyd az utolsó percekre a felkészülést! Tanulj folyamatosan, minden nap. Iskolából hazaérve olvasd vissza az aznap vett anyagokat, majd a tankönyv kapcsolódó fejezetét. Ha megtanulni nincs is időd, legalább dolgozatra készüléskor már semmi sem lesz újdonság számodra. Ezen kívül pedig aludj, sokat. Legalább nyolc órát tölts pihenéssel – ki tudja, még az is előfordulhat, hogy megálmodod a másnapi felmérő kérdéseire a  választ.

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: weheartit

Jó pap tanul és alszik
Te mikor szoktál tanulni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta