Miért rajonganak a fiatalok a tinisztárokért? – Violetta, az új példakép

Rovat

Megosztás

“Nézd, milyen különleges! A stílusom meg fog hódítani téged. A lábaim már mozognak a ritmusra. Elkerülnöd ezt nem lehet. Olyan ez, mint szárnyak nélkül repülni. A stílusom meg fog hódítani téged! Én ilyen vagyok, szép és őrült. A világom teljessé teszi az életed. ” – Énekli Violetta, egy argentin televíziós filmsorozat felkapott tinisztárja. Egyszerűen összefoglalva, ilyen az a vonzerő, mely rabbá teszi a fiatal szíveket, és sok esetben fanatikus rajongássá alakul.

Justin Bieber, Zac Efron, Demi Lovato, Dougye Pointer, Miley Cirus, Selena Gomez, Emma Watson, Daniel Radcliffe, Robert Pattinson, Violetta, és még sorolhatnánk órákig az egykori és jelenlegi tinisztárokat. Zenészek, színészek, előadóművészek. Honnan jöttek? Kik ők valójában? Mi a titkuk? Sokszor csak homályos és szívszaggató anekdoták mesélnek hányattatott múltjukról, arról, hogy miként lettek sztárok, de egy biztos: milliók hallgatják a zenéiket, milliók járnak rendszeresen a koncertjeikre, nézik a filmjeiket, sorozataikat és milliók tapétázzák ki posztereikkel otthonuk falait.

maxresdefault-1i9043a

Álmok és példaképek

Körülbelül a 12- 18 éves korosztályra a legjellemzőbb, hogy a tévéből, rádióból, vagy mozivászonról példaképet választ magának. A még kialakulatlan, formálódó személyiség keresi az identitását, keresi a helyét a világban. Az ennyi idős fiatalok sokszor önértékelési problémákkal küzdenek, bizonytalanok a jövőjüket és a társadalomban betöltött szerepüket illetően, ezért önkéntelenül is keresnek valakit, aki helyettük is képes  megvalósítani mindazt, amit nekik nem sikerül a hétköznapokban. Egy átlagos tininek minden nap suliba kell járnia, folyton a leckével meg a tanulással bajlódik, jobb esetben sportol vagy zenél valamit, de mindez semmi ahhoz képest, amit a média a szemei elé tár a sztárok világáról. Bulik, vonzerő, szépség, szerelem, gazdagság, siker, hírnév, hatalom és szabadság. Ennyit lát egy átlagos tini a sztárok életéből, és szenvedélyesen kezd vonzódni a világukhoz, mely számára álomszerű és elérhetetlen. A legjellemzőbb talán az, hogy a tinik rajonganak egy azonos nemű sztárért, aki a példaképük, és rajonganak egy ellentétes nemű hírességért, akibe pedig szerelmesek.

Rajongás és fanatizmus

25_126370_469264_5781c4a11b4d57263fbdfeef04e240b0_e0e2dc_301

A rajongás legtöbb esetben egy idő után kifullad, és a tini rájön, hogy a példaképe ugyanolyan problémákkal küszködő ember a hétköznapokban, mint ő, és a világ, melyet megirigyelt tőle, valójában csak egy csillogó-villogó fikció. Ráébred arra is, hogy a pasi, akibe szerelmes volt, talán a leglazább erkölcsű nőcsábász, és nem az a szép tekintetű herceg, aki élete végéig egy nőbe szerelmes, mint például Robert Pattinson a Twilightban.  Aztán egyszer elolvassa, hogy Demi Lovatonak a valóságban drogproblémái vannak, bulémiával is küzd, és éppannyira, vagy talán még kevésbé képes kezelni a problémáit, mint egy átlagos kamasz. Ami pedig talán a leglényegesebb, hogy semmivel sem boldogabb másoknál. Ilyenkor a rajongás alábbhagy, és a tini olyan példaképet keres, akire valóban fel tud nézni. Akár a családjából, közvetlen környezetéből, akár abból a szakmai körből, ahová a későbbiekben tartozni akar.

miley-rajongo-tetovalas-cosmopolitan(3)

Néhány megdöbbentő esetben azonban a rajongás nem múlik el, mi több, visszataszító fanatizmussá alakul, és behálózza az ember egész életét. Minden perce és gondolata az adott sztárról fog szólni, és soha nem hagy fel a próbálkozással, hogy úgy éljen, mint a példaképe, vagy pedig – ha szerelemről van szó – minél közelebb kerüljön hozzá, poszterek, tetoválások és rendezvények segítségével. A feljebbi kép például egy Miley Cyrus rajongó szomorú példáját mutatja, akinek szinte egész testét tetovált Miley feliratok és arcképek borítják. Külön érdekesség, hogy ez az úriember megrovó kritikát kapott a hírességtől, amiért aztán a férfi bánatában lézeres beavatkozással távolíttatta el a tetoválások egy részét.

00015431

Amit nem tudnak a rajongó fiatalok

A kamaszok rajongásának a legnyilvánvalóbb oka, hogy a rajongás által egy olyan világba tudják képzelni magukat, melyben a példaképük él. Legalábbis, amilyen világban látszólag él. Merthogy egy 15 éves gyerek nem gondol abba bele, hogy minden sztár mögött egy egész stáb áll, szponzorok, támogatók vagy talán jobb esetben gazdag szülők, akik önkényesen alakítják a tinisztár egyéniségét. Persze, a tini nyilván tud énekelni, szép, és van színészi tehetsége, de körülbelül ennyiben ki is fullad a nagyszerűsége. Rettentő kevesen vannak, akik önerőből lesznek híresek, egyedül a tehetségüknek köszönhetően. Minden a médiától és a támogatóktól függ. A felnőttek, akik a történeteket írják róluk, felöltöztetik őket, koncerteket szerveznek nekik, tulajdonképpen megveszik a tehetségüket. A sztárok pedig – sokszor anélkül, hogy tudnának róla – eladják magukat, és olyanokká válnak, amilyenekké formálja őket a közkívánat. Sikerért, hírnévért, pénzért. Ez a tinisztárok döntő többségére azért is egyértelműen igaz, mert ők formálhatóak a legkönnyebben, a “sors kegyeltjei”, akiket “jótékonyságból” felkarol néhány mecénás. Az pedig, hogy az ő igazi valóságukban mennyire éri meg élni, mennyire meseszerű, azt valójában sosem fogják az orrunkra kötni. Ők a rajongóik számára mindig megmaradnak a hamis csillogásban, a hamis világukban. Abban a világban, melyről Violetta is énekel.

Tinisztárok
Te cserélnél egy tinisztárral életet?

Képek:

nyuszitanya.hu

www.mediafactory.org.au

rossparry.cu.uk

www.ize.hu

1d-jpg.blogger.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta