Miért vagyok szégyenlős? Mit tehetek ellene?

Rovat

Megosztás

Rengeteg dolog miatt lehet valaki szégyenlős. Egyesek úgy gondolják, ez örökletes tulajdonság, míg mások azzal magyarázzák, hogy egyszerűen félnek az esetleges kudarctól és ezért inkább nem vállalnak kockázatot.

A kamaszok legfőbb tulajdonságai közé tartozik, az életkorukból adódóan, hogy ösztönösen cselekszenek, nem törődve a következményekkel.  Ez a fajta viselkedés magával vonzza a kockázatvállalást, igaz, nem tudatosan. Tehát a kudarckerülő magatartást akár nevezhetnénk tini-idegennek is. Akkor mégis, mi állhat a diákok szégyenlősségének a hátterében?

Ha úgy érzed szégyenlős vagy, az már egyszer biztos, hogy valami belső gát szab határt annak, hogy tudatosan is kockázatot vállalj.

Lehetséges, hogy a szüleidnek van túlzott elvárása veled szemben, vagy lehet, hogy te magad támasztod ezeket az elvárásokat, amiknek meg akarsz felelni? Legyen akár külső, akár belső hatásra, mégiscsak van benned egy félelem. Félelem attól, hogy nem sikerül valami! Most őszintén, hány embert ismersz, akiknek mindig elsőre sikerül minden? És most ne a közösségi oldalakon posztolt tartalmakat vedd alapul, hiszen ezeken a helyeken mindenki a legjobb “arcát” igyekszik mutatni!  Mi lehet a legrosszabb, ami történik? Gondolj csak bele. Legfeljebb tapasztalatot szerzel.

A tapasztalatok formálnak minket! A siker érdekében sokszor kockázatot kell vállalnunk.

Nem önmagadon kell változtatnod! Csupán el kell fogadnod azt a tény, hogy igenis benne van a pakliban, ha kockáztatsz, akkor nagyobb az esély arra, hogy hibázol. De ne hagyd, hogy a szégyenlősséged felülkerekedjen rajtad. Legyen szó iskolai felelésről, egy fiúról/lányról, aki tetszik, esetleg egy új hobbiról, vagy akár egy versenyről, amin elindulnál stb.

A Középsuli diákja, Olivér is lassabban halad Rékával, mint azt a csínytevő természetéből adódóan bárki várta volna! Mint mondta: inkább nem kockáztat, így fektet be kettejük közös jövőjébe. De, nála már az is haladás, hogy szerencsét próbál egy újabb lánnyal! A legutóbbival ugyanis pórul járt! Vajon, Rékával megtalálta a közös hangot?

https://www.youtube.com/watch?v=SY9H1G-iTKs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta