Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Mik azok a zöld rendszámos autók?

Mik azok a zöld rendszámos autók?

Biztosan már ti is észrevettétek, hogy egyre több a zöld rendszámmal rendelkező autó. Az utóbbi időszakban már elég sok közlekedik az utakon. De mit is jelentenek ezek?

A zöld rendszámmal rendelkező autók nem mások, mint az elektromos meghajtású kocsik. Ennek is több változata van. Van olyan autó, ami teljesen elektromos, így csak árammal működik, de bizonyos feltételek mellett már másfajta autó is megkaphatja ezt. Benzines autó esetében is kapható zöld rendszám, viszont elektromos motorral is rendelkeznie kell és minimum 25 km megtételére képesnek kell lennie csak elektromos meghajtással.

Jelenleg több, mint 25 autótípus kapott eddig zöld rendszámot. Az áruk még elég borsos, ugyanis a technológia még csak most van elterjedőben, de idővel az a cél, hogy csak elektromos autók közlekedjenek. Ehhez persze még legalább 20-30 évre szükség van, de a folyamat már elkezdődött.

Egyik hatalmas előnye, hogy a károsanyag-kibocsájtás vissza fog esni, vagyis a levegő minősége javulni fog. Viszont egy megoldandó problémát is fel fog vetni. Ha elterjednek az elektromos autók, akkor rengeteg energiára lesz szükség, amit ugyancsak elő kell állítani valahogy. Jelenleg Magyarország áramellátásának nagyobbik részéért a Paksi Atomerőmű felel. A kérdés csak az, hogy elég lesz-e a megtermelt energia ennyi elektromos autónak?

A problémát persze meg lehet oldani szél-, valamint vízerőművekkel, de ez még a jövő beruházása lesz. A kezdeti lépések megtörténtek és nagyon jó irányba haladunk a felé, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsájtást és egy élhetőbb és tisztább környezetet hozzunk létre.

Mik azok a zöld rendszámos autók?
Milyen autót vennél, ha most kéne választanod?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share