Milyen a gólyalét az egyetemen?

Rovat

Megosztás

Bizonyára sokan belegondoltatok már, hogy milyen lesz majd belépni az egyetem világába. Igen, Te tuti, aki nem rég felvételt nyert, gratulálok! “Mindennek megvan a helye és az ideje az életben, és az az egyetem.” – hangzik el gyakran az ismert szállóige. Az elvárásokat sokszor még felül is múlja az az új életérzés, amely áthatja az egyetem világát. Különösen az első hónapok az izgalmasak, hiszen a változás szele nagy erővel csapja meg a gólyákat. 

Persze a gólyalét nem fenékig tejfel, hiszen aki továbbtanulásra adja fejét, annak tisztában kell lennie az esetleges kockázatokkal. Az egyetem elvégzése nem olyan szinten garantált, mint a középiskolában, nagyon sok hallgató elcsúszik a tanulmányaival. Új oktatási rendszert kell megismerned, új szabályokkal, amely bizony nem megy segítség nélkül. Az egyetem nem az a hely, ahol szádba rágják a tudnivalókat, az egyetemen kérdezned kell. Érdemes megfogadni a felsőbb évesek tanácsait, akkor is, ha durván megszívattak a gólyatáborban – ne aggódj, ezt velük is megtették anno.

Mindenki ugyanazokat a köröket futja végig a csúcs eléréséig vezető hosszú és rögös úton, ahol az együttműködés fontosabb mint eddig valaha. Az egyetemi előadásokon nem kötelező a részvétel, ezért bármikor skippelheted az órát, de mindezt saját felelősségedre teheted meg. A baráti köröd szerepe felértékelődik, hiszen a kölcsönjegyzeteik nélkül nagy bajban lehetsz a vizsgáknál.

Kép forrása: pixabay.com

 

A középiskolában nem véletlenül tolják orrvérzésig a csapatmunka gyakorlását, hiszen a felsőoktatásban kiemelten fontos szerepe lesz. A gyakorlati óráidról kevesebbet hiányozhatsz, és a tanáraid ahelyett, hogy csendre utasítanának, ezúttal a folyamatos beszédet fogják értékelni. A szemináriumokon a diákok és a tanár már-már egyenrangú félként vitatják meg egymással a tananyagot, az óra közben nagyon fontos a folyamatos reflektálás, azaz a párbeszéd, a reakció egymás gondolataira.

Kép forrása: pixabay.com

 

Persze ezek mind pozitív élményként hatnak a gólyákra, mivel egy kötetlenebb élet tárul eléjük. A legtöbben az egyetemi időszakukban a legszabadabbak, az első év pedig jóval lazább, mint az elkövetkezendőek. Minden hétvégén buli az új barátokkal és az egyetemek szervezésében sok kulturális programban is részt vehetsz.

Az első év általában arról szól, hogy a kis gólya eldöntse, hova repül tovább. Ha az elején nem tetszik a képzés, mert mégsem az, aminek elképzelted, akkor nagyobb következmény nélkül ingyen továbbállhatsz, és elindíthatod az életed egy másik úton. A választás fontos, de az esetek többségében nem egy életre szól, ezért nem szabad túlparáznod. Ha mégis bejön elsőre a szak, ahova bekerültél, akkor nagyon szerencsés vagy, gratulálok! Ez esetben az első évben csak azon kell elméláznod, hogy a szakon belül milyen irányba specializálod magad, mit szeretnél kezdeni a végzettségeddel.

Kép forrása: pixabay.com

 

Ne feledd, gólyának lenni buli, és a nehézségekkel is könnyen meg lehet küzdeni, hiszen az ösvény kitaposva áll előtted!

 

Főkép forrása: unsplash.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta