Milyen hátulütői lehetnek a sok bulizásnak?

Rovat

Megosztás

A bulizás, alkoholfogyasztás az egyik legjobb kikapcsolódás egy fárasztó hét után. Nem is gondolnánk, hogy van ennek a szórakozási lehetőségnek negatív oldala is. Nézzük, mi történik, ha túlzásba visszük.

Emlékszem, amikor gimisként elmentünk a barátaimmal a gólyabálra. Táncoltunk és jó kedvünk volt. Ezután egyre többször akartunk partizni, kipróbáltuk a szórakozóhelyeket, a kocsmákat, ezekkel egy időben jött az alkohol kipróbálása is. Ha ezeknek a hatása tetszik, akkor ki akarna vele leállni? Úgy vélhetjük, nekünk nem árthat. Boldogabbak leszünk, tudunk ismerkedni, sok remek élményben lesz részünk.

pp

De gondoljunk csak bele, hova vezethet az, ha túl gyakran hívjuk el a barátainkat bulizni. Az alkohol káros hatásaira minden szülő és tanár figyelmeztet, de hajlamosak vagyunk csak legyinteni. Ha alkoholistává nem is válunk, a szervezetünket tönkreteszi, ha heti rendszerességgel viszünk be tömény italokat, például whiskey-t, vodkát, tequilát. Főleg, ha fiatalokról van szó. A koktélok „itatják magukat”, észre sem vesszük, de többet iszunk meg belőlük a kelleténél és ha a barátaink szem elől tévesztettek minket, veszélybe is kerülhetünk. Ha mégis iszunk – akár csak vizet is – fokozottan figyeljünk a poharunkra, nehogy egy idegen hozzáférhessen! Én sosem hagyom őrizetlenül az italomat és mindig nézem, hogy a pultos pontosan mit is tesz bele.

kok

A sok éjszakázástól felborulhat a bioritmusod, hiszen ha gyakran maradsz fent hajnalig és koraeste ébredsz, a szervezeted megszokja, és mondhatni használhatatlan leszel a fontos teendőidben. Egy nagy parti után kimerültebbek vagyunk, hiszen egész éjjel táncoltunk és hangosan beszéltünk a zaj miatt, valamint fáj a fejünk az alkoholtól, másnaposak vagyunk. A házimunka, a dolgozatra való készülés pedig elmarad, hiszen csak feküdni akarunk és azt is csináljuk.

Ha pedig már gyakorivá tettük ezt a fajta szórakozást, hamar kiéghetünk. Amikor elkezdtem érezni, hogy rosszul esik alkoholt inni, nem is lett tőle jó kedvem, fáradékonyabb lettem és már éjfélig se bírtam ásítozás nélkül, egy időre hanyagoltam a bulizást. Ha te is ezt érzed, akkor egy időre állj le. Egy kis pihenő használni fog. Utána, ha még mindig kedvet érzel az ilyen jellegű programokhoz, csökkentett mennyiségben vágj neki újra.

Írta: Czár Fruzsina

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta