Ezt nézed:  / Suli / Minden, amit a középiskolai felvételiről tudni akartál!

Minden, amit a középiskolai felvételiről tudni akartál!

Hogyan vehetnek fel álmaid gimnáziumába?

Mint ismeretes, január 16-án lesz a középiskolai felvételi. A tanulók egy magyar és egy matek írásbeli feladatlapot töltenek ki, amire 2X45 perc áll rendelkezésükre. (Hogy milyen típusú feladatokra számíthatsz, arról itt olvashatsz.)

A felsőoktatási intézményekbe való jelentkezéssel ellentétben a leendő középiskolások bármennyi iskolát is megjelölhetnek, a sorrendet pedig módosíthatod a felvételit követően. Ez azért örömteli, mert rengeteg helyre jelentkezhetsz – a 2015/16-os tanévben például összesen 1051 középfokú iskola hirdetett felvételt! (Ebből 523 gimnáziumi, 528 szakközépiskolai, 448 szakiskolai tanulmányi területen.) A meghirdetett tanulmányi területek száma pedig ennek háromszorosa, 6465!

 Hova tűntek a jelentkezők?

Megdöbbentő, hogy míg 2009-ben 59 596 kamasz vett rész központi írásbelin 9. évfolyamra felvételizve, addig 2015-ben már csupán 49 362. Hat év leforgása alatt tízezer diáknak veszett nyoma.

Más a helyzet a hat – és nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkezőkkel, ami talán részben magyarázatot adhat a fenti jelenségre. Az Oktatási Hivatal adatai szerint az elmúlt évek során egyre több tanuló jelentkezett hatosztályos gimnáziumba – 2005-től többen, mint a nyolc évfolyamosba. Igaz, a különbség egyre kisebb. A tavalyi évben 12 855 fő felvételizett a két évfolyamba. Hat évvel korábban, 2009-ben még csupán 8600-an.

Az alábbi táblázatok jól szemlélteik a változásokat:

kilenc

hatos

Nem mindenkinek sikerül

A 9. évfolyamra jelentkezőkre visszatérve: 2015-ben a legtöbben közülük – 38,6% – szakközépiskolában szándékozott folytatni tanulmányait. Alig kevesebben – 38% – gimnáziumban, 23,6% pedig szakiskolákban, speciális szakiskolákban. Ugyanezek az arányok érvényesültek a felvételt illetően is – a legtöbb fiatal, a jelentkezők 40%-a  szakközépiskolás lett. Ennek az az oka, hogy a 38,6-ből 4%-ot nem a gimnáziumba vettek fel, hanem a szakközép-és szakiskolák egyikébe. Az összes jelentkező 72,8%-a mehetett abba az intézménybe, amit az első helyen jelölt meg. Érdemes jelentkezés előtt reálisan átgondolni, hová van esélyed bekerülni, nem kevés stressztől és csalódástól kímélve meg magad. Tanulmányaid mellett szorgalmad, érdeklődési köröd, motiváltságod is árulkodó lehet.

jeelent

feelvett

Ha rendesen felkészülsz a vizsgára, és az iskolában is képességeidhez mérten teljesítesz, akkor azért nincs okod a félelemre és az álmatlan éjszakákra – valahová biztosan felvételt nyersz. Megnyugtatásul egy tavalyi adat: 2015-ben a jelentkezetteknek csak 3,3%-át nem vették fel sehova.

Élvonalban a közszolgálatisok

2015-ben a legtöbb szakközépiskolás közszolgálat területet választotta, de jelentős az informatika, az oktatás, a közgazdaság, a vendéglátás-turisztika, a közlekedés, az építészet és az egészségügy felé orientálódók száma is. A legkevésbé népszerű a könnyűipar és a nyomdaipar szakmacsoportja volt.

Ugyanezen esztendőben a szakiskolások legtöbbje a vendéglátás-turisztika területére szavazott. A 2.és 3. legnépszerűbb a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció és a gépészet volt. Sajnos a legkevesebb szakiskolást a környezetvédelem-vízgazdálokodás vonzotta.

szakkisk

szakk

Hogy milyen eredmények születnek 2016-ban, az nemsokára kiderül.

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: Oktatási Hivatal, Youtube

Jelentkezés
Te hova jelentkezel?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share