Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Minden, amit a szóbeli magyarérettségiről tudni érdemes!

Minden, amit a szóbeli magyarérettségiről tudni érdemes!

Alig pihentétek ki az írásbeli fáradalmait, máris itt az újabb megmérettetés. Hány pontot érhet a feleletetek, milyen forrásból érdemes tanulni? Összeszedtük nektek a legfontosabb információkat szóbeli magyarérettségiről.

Pontszámítás

Az írásbeli és a szóbeli magyarérettségin is legalább 12%-ot kell teljesíteni ahhoz, hogy meglegyen a kettes. Ez az írásbeli esetében a maximálisan megszerezhető pontszámból 12 pontot jelent. A szóbelin maximálisan 50 pontot kaphat minden diák. A ketteshez legalább 6 pontot kell gyűjteni. A szóbeli és az írásbeli összesített pontszáma el kell érje a 38 pontot. Így ha 12 ponttal csúsztál át a szóbelire, 26 pontot kell teljesíts a szóbelin a kettesért.

A szóbeli feleletedben 25 pontot érhet a tárgyi tudás, és 25 pontot ér az előadásmód. A világos, áttekinthető beszédstílus legalább olyan fontos a jó eredmény eléréséhez, mint a tárgyi tudás.

Tartalom (25 pont) Előadásmód (25 pont)
Nyelvtani, irodalmi, kulturális tájékozottság  Világos, tagolt szöveg- és mondatszerkesztés
Tárgyi tudás  Lényegkiemelés
Gondolatgazdagság Logikus érvelés
Rendszerezés Megfelelő szóhasználat
Érthető előadásmód

 

Tételek

Középszinten az iskolák szakos pedagógusai állítják össze a tétellistát. A listában legalább 20 és legfeljebb 25 irodalmi, és ugyanennyi nyelvi tétel kell, hogy szerepeljen. Emelt szinten központilag összeállított tételekből kell készülni.

A tételek kidolgozására 30 percetek van. Ennyi idő alatt az irodalom és a nyelvtan tétellel is végeznetek kell. A felelésre középszinten 15, emelt szinten 20 perc áll rendelkezésre.

Figyeljetek arra, hogy mindig a konkrét feladatot oldjátok meg, amit húztok, ne általánosságban beszéljetek a témáról!

Mindig kezdejetek el önállóan beszélni! Sok pontot veszítetetek, ha ki kell húzni belőletek az információkat.

SZÖVEGEKEN KERESZTÜL MUTASD BE A KIHÚZOTT TÉTELT, TÁRGYI ISMERETEID EZT A FOLYAMATOT TÁMOGASSÁK! Ne helyettesítsétek az életmű bemutatásával a műértelmezést! Nem kevés pontot veszíthettek ezzel a hibával is. Az irodalomérettségin nem az évszámok és életrajzi adatok ismeretét szeretnék a vizsgáztatók visszahallani, ám alapvető ismeretek nélkül nem lehet jó a feleleted (Radnóti Eclogáit igen nehéz úgy értelmezni, hogy nem ismered a halálának körülményeit).

 

Az alábbi linkeken minőségi segítséget találhattok a készüléshez, ismétléshez:

Fazekas Enciklopédia

magyar-irodalom.elte.hu

Kép forrása: www.huffingtonpost.com