Mennyit kereshetsz, ha elvégzed az egyetemet?

Rovat

Megosztás

Pályakezdők bűvös bankszámlája.

Én ugyan nem tartom a legjobb ötletnek, hogy valaki csak a fizetés miatt válasszon munkát, sokkal fontosabb ennél az elhivatottság, ám meg kell hagyni, ez sem elhanyagolható tényező. Amit már az egyetemre jelentkezéskor meg lehet saccolni. Amilyen alapszakra jelentkezel, aszerint fogsz keresni, mondhatnánk leegyszerűsítve. A diplomás pályakövetési rendszer összegyűjtötte, melyik ággal hizlalhatja fel legjobban egy lediplomázott diák a pénztárcáját.

A számítógépzsenik vezetnek

Akit a középiskolában társai kockának gúnyoltak, az később valószínűleg gúnyosan dörzsöli össze tenyerét – az informatika alapszakot végzett egyetemisták keresik ugyanis a legtöbbet a felmérés szerint. Bruttó fizetésük 276 623 forint. Őket követik a műszaki egyetemek tanulói, bruttó 259 567 forinttal, majd a közigazgatási, rendészeti és katonai tanulmányokat folytatók, 250 539 forinttal. A negyedik és az ötödik legjobban kereső pályakezdőket a gazdaságtudományi – és jogi alapszakon képezték ki az életre oktatóik (előbbinél  233 798 forint, utóbbinál 220 698).

Az átláthatóság kedvéért egy táblázat is mutatja az első ötöt:

jb

Találkozunk a McDonaldsban?

Valószínűleg nincs olyan bölcsész, aki ne találkozott volna a fenti roppant kedves kérdéssel. És még a kutatás is ellenük szól, ugyanis a művészeteket tanuló egyetemisták keresik a legkevesebbet. Ez bruttó 135 444 forint, művésztközvetítés alapszakra járók esetében pedig 141 615 forint. A pedagógusképzések és a sporttudományok sem kecsegtetnek nagy összegekkel ( 152 440 forint; 153 363 forint).

rsz

Természetesen te képezhetsz kivételt, és válhat belőled milliomos a művészeti- vagy pedagógustanulmányok után is. Ahogyan (ne adj Isten) juthatsz koldusbotra is a Műszaki Egyetem friss diplomásaként. De ez már rajtad és a tehetségeden, rátermettségeden áll.

Pályakezdők pénze
Te a leendő fizetésed szerint választanl alapszakot az egyetemen?

(Fotó:Weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta