Minden, amit a szóbeli történelemérettségiről tudni érdemes!

Rovat

Megosztás

Alig pihentétek ki az írásbeli fáradalmait, máris itt az újabb megmérettetés. Hány pontot érhet a feleletetek, milyen forrásból érdemes tanulni? Összeszedtük nektek a legfontosabb információkat szóbeli történelemérettségiről.

Hogyan számítsd ki a pontokat?

Az írásbeli és a szóbeli magyarérettségin is legalább 12%-ot kell teljesíteni ahhoz, hogy meglegyen a kettes. Ez az írásbeli esetében a maximálisan megszerezhető pontszámból 11 pontot jelent a 90-ből. A szóbelin maximálisan 60 pontot kaphat minden diák. A ketteshez legalább 8 pontot kell gyűjteni. A szóbeli és az írásbeli összesített pontszáma el kell érje a 38 pontot. Így ha 11 ponttal csúsztál át a szóbelire, 27 pontot kell teljesíts a szóbelin a kettesért.

Hol találsz jó kidolgozott tételeket?

A tételek 60%-a magyar történelmi témájú, 40%-a pedig az egyetemes történelem problémáit dolgozza föl. A tételek több, mint a feléne a 19., és a 20. századi eseményeket kell, hogy feldolgozza.Ne feledd! A vizsgán nagy segítségedre lesz a sok adatot tartalmazó történelmi atlasz. Nézd át a vizsga előtt, hogy tudd, mit hol kell keresned benne!

A Nemzedékek Tudása Akadémia honlapján  sok hasznos információt találhattok a tételekkel kapcsolatban – nem csak történelemből – . Ugyanitt 20 kidolgozott tételt is olvashattok. Több alkalmazás is van, amivel sikerrel ismételhetsz az érettségire.

Hogyan értekelik a feleletedet?

Szempontok Megszerzett pontok (Összesen 60 pont)
A feladat megértése, tématartás, a lényeg kiemelése 12 pont
Tájékozódás térben és időben 6 pont
A szaknyelv alkalmazása 6 pont
Források használata és értékelése 12 pont
Az eseményeket alakító tényezők feltárása, történelmi események és jelenségek
problémaközpontú bemutatása
18 pont
Világosság, nyelvhelyesség, a felelet felépítettsége 6 pont

A feladatod kidolgozásakor vedd tekintetbe a következőket!

Figyeljetek arra, hogy mindig a konkrét feladatot oldd meg, amit húzol, ne általánosságban beszélj a témáról! Az elemzési szempontok, a mellékletek és saját ismereteid alapján kell kidolgoznod a feladatot. A mellékleteket be kell építened a feleletedbe.

Mindig kezdejetek el önállóan beszélni! Sok pontot veszítetetek, ha ki kell húzni belőletek az információkat.

Logikusan építsd föl a mondanivalódat! Vázolj fel csomópontokat, majd azokat fejtsd ki! ne szakadj el a tételben megfogalmazott problémától!

Nem olvashatjátok föl a vázlatot, amit írtatok. Úgy készülj, hogy szabadon kell majd  beszélned a témádról, így egyszerű, jól átlátható, de logikus vázlatot írj magadnak segítségül!

 

Kép Forrása: pixshark.com

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta