Minden, amit tudnod kell a középiskolai felvételiről!

Rovat

Megosztás

Rengeteg információt kell a fejedben tartanod ebben az évben? A sok követelmény, dátum, határidő, teendő közepette sokszor attól félsz pont a legfontosabb dologról fogsz elfeledkezni? Összegyűjtöttük neked azokat a dolgokat, amiket mindenképp tudnod kell, ha idén felvételizel középsuliba!

A felvételi pontok

Vannak középiskolák, ahol csak a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, máshol a központi írásbeli eredményét is pontozzák. Vannak olyan intézmények is, ahol saját alkalmassági vizsgán kell bizonyítaniuk a felvételizőknek. A központi írásbeli az összes pontszám 50 százalékát, a szóbeli a 25 százalékát teheti ki.

Azokban az iskolákban, ahol gyakorlati alkalmassági vizsgán kell helytállni megfelelt vagy nem felelt meg értékeléssel osztályoznak. Rangsorolásnál azonban nem az alkalmassági vizsga, hanem a tanulmányi pontokat illetve írásbeli és a szóbeli eredményeket használják.

Melyik tantárgyak számítanak?

Az év végi és az utolsó tanév félévi eredményei is számítanak. Tantárgyak tekintetében szinte bármelyik tárgyat beszámíthatják (magatartás és szorgalom kivételével). A félévi értesítőben illetve bizonyítványban nem szereplő eredmények, valamint versenyeredmények, nyelvvizsga, stb. nem számítanak tanulmányi eredménynek. A középiskolák október 20-ig hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan mire adnak pontot.

Forrás: www.datekoupdatekar.com
Forrás: www.datekoupdatekar.com

 

A központi írásbeli

Az írásbeli vizsgát tervező iskolák listáját november 14-én teszik közzé.

Vizsgára jelentkezés határideje: december 8.

Írásbeli időpontja: január 16.- 10:00-kor. Pótvizsga: január 21.

Eredmények kézbesítése: február 4-ig.

Írásbeli vizsga menete: matekból és magyarból vizsgáznak a diákok. Mindkét tantárgyból 10 kérdést kell megválaszolniuk, amire tantárgyanként 45 percet kapnak.

A központi szóbeli

Szóbeli időpontja: január 16. és március 4. között tartják az iskolák.

Április 26-ig minden felvételizőt értesítenek, hogy kit vettek fel, és kit nem.

Amit nem tudtál

Ha két jelentkezőnek ugyanannyi pontja van, akkor előnyben részesítik a hátrányos helyzetűeket és azokat, akiknek a lakhelye az iskolával megegyező településen van.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,719RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta