Ezt nézed:  / Zsebpénz / Te hogyan szórod a pénzedet?

Te hogyan szórod a pénzedet?

Készpénz kontra bankkártya

Emlékszem, mennyire meg voltam lepődve, amikor gimnázium tizedik osztályban mesélte az egyik lány, hogy neki bizony már saját bankkártyája van. Én azt korábban mindig a már pénzkereső felnőttekhez kapcsoltam – pedig miért is ne lehetne egy tinédzsernek is?

Így lesz élvezet a vásárlás

A bankkártya ugyanis sokkal kényelmesebbé teszi a vásárlást. Nincs többé aprópénztől nehéz tárca, sem órákig tartó keresgélés egy ötforintos után – csupán előveszed a kártyát, és egy perc alatt fizetsz is mindent. A papírpénztől sokan azért ódzkodnak, mert könnyen elszakad – a bankkártyánál ettől sem kell tartani.

Mellette szól még, hogy segít megspórolni nehezen összegyűjtött pénzedet. Ha a fiókod mélyére, egy zokniba rejtve őrzöd a százasokat, könnyebben hozzányúlhatsz. Egy bankban lekötött összegre akár évekig is várnod kell – ám ha kamatozik, annál nagyobb lesz az öröm, ha a kezedbe veheted (hogy aztán gyorsan el is költsd).

Ki mondta, hogy bankkártyával csak a komoly felnőttek rendelkezhetnek?!

Ki mondta, hogy bankkártyával csak a komoly felnőttek rendelkezhetnek?!

 

Készpénz:kártya 2:0

Mindezek ellenére én mégis jobban ajánlom a készpénzzel való vásárlást. Ugyanis a kártyának ahány előnye, ugyanannyi (ha nem több) hátránya is van. Egyik ismerősömnek például elnyelte a bankautomata, és több hét múlva kapta csak vissza kártyáját. Másvalakit nem szolgáltak ki egy étkezdében, mert nem volt nála készpénz, csupán kártya. A spórolásnak sem feltétlen barátja: mivel csak akkor vagy tisztában a rajta lévő összeggel, ha lekéred azt, könnyen megeshet, hogy ész nélkül vásárolsz majd – aminek következtében ez a bizonyos összeg lemegy mínuszba. Amitől a legtöbben tartanak: mi történik, ha a kártyát ellopják? Ha nem cselekszel gyorsan, minden pénzed elúszhat. Hacsaknem a táskád alján némi aprópénz is csörög…

pnz

Mielőtt választanál, érdemes ellátogatnod az OTB Bank O.K. Központjába – egy olyan intézménybe, ahol kamaszoknak tartanak interaktív, szórakoztató előadásokat a pénzről. Addig is egy jótanács: akár kártyapárti vagy, akár nem, a legbiztosabb, ha mindig tartasz magadnál egy kevéske készpénzt is – sosem tudhatod, épp melyik segít majd ki téged.

Fotók: weheartit

BBHMM
Kártya vagy készpénz?