Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Mit csinálj, ha valaki rosszul lesz az utcán?

Mit csinálj, ha valaki rosszul lesz az utcán?

A legvalószínűtlenebb pillanatban is érhet meglepetés. Bárki bármikor rosszul lehet az utcán. Sajnos ez nemtől és kortól függetlenül következik be. De mit tehetsz te, ha azt látod, hogy valaki összeesik?

0528_time-pocket-watch

A legfontosabb ilyenkor a gyors intézkedés. Segítségnyújtásban nem vagyunk elöljárók. Leginkább a félelem akadályoz benne, mert nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Inkább nézünk a másik emberre, hátha ő odamegy, minthogy magunk vennénk kézbe a dolgokat. Ilyenkor közben súlyos másodpercek telnek el.

Az alábbi segítségnyújtási módszerek összeállításában egy egészségügyi dolgozó segített.

812_ajulas

Ha azt látod, hogy valaki tántorog, bizonytalanul áll a lábán, a legjobb, ha mihamarabb leülteted. A földre is megteszi, ha nincs pad, vagy szék a közelben. Ezzel elkerülhetjük, hogy elessen és beüsse a fejét. Ilyenkor kiemelten kell vigyázni a fejre, ugyanis egy fejsérüléssel vérömleny is kialakulhat.

1153CK3

Egy ilyen rosszullét okát nem feltétlenül tudod megállapítani. Viszont érdemes megnézi a csuklóját, mert megtudhatod a miértet. Cukorbetegeknél fordulhat elő, hogy annyira leesik a vércukor szintjük, hogy elájulnak. Csuklójukon karkötőt viselnek, amiből megtudhatod, hogy ebben a betegségben szenvednek, és tulajdonképpen ez a kiváltó ok.

ajulas

Egy eszméletlen ember esetében azonban a legfontosabb mindig, hogy ellenőrizzük az életjeleket. Megrázod, megszólítod és ha nem válaszol, a mellkasa felé nézne hallgatod, hogy lélegzik-e, csuklón/nyakán kitapintod a pulzusát. Ha egyik sincs, akkor segítséget kérsz valakitől és a mentőket hívatod, miközben megkezded az újraélesztést. Ha nem tudod ez hogy zajlik, telefonon kövesd a mentőszolgálat utasításait, pontról pontra mindent betartva.

mentosok

Sajnos bármikor beüthet a baj és éles helyzetben hajlamosak vagyunk leblokkolni, ha felkészületlenül ér. Jobb előre memorizálni a teendőket, hiszen ezzel életet is menthetsz.

Mit csinálj, ha valaki rosszul lesz az utcán?
Te segítenél valakinek ha látnád, hogy rosszul van?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share