Ezt nézed:  / Hírek / Sport / Kipróbálnád a szumót? Kezdd a papírszumóval!

Kipróbálnád a szumót? Kezdd a papírszumóval!

Japánban szinte végeláthatatlan tárháza van az őrült hobbiknak, melyekről azt gondolhatnánk, hogy az új generáció találmányai. De nem így van. Sokuknak már évtizedes hagyománya van. Ilyen például a papírszumó, amit 60 éve játszanak, de az is lehet, hogy régebben – hiszen ez csak a Nihon Kamizumo Kyokai, azaz a Japán Papírszumó Egyesületnek a fennállása.

A papírszumó űzéséhez mindössze egy tenyérnyi felületen felállított ringre és papírszumó játékosokra van szükség, na meg egy ellenfélre, akinek a harcosát szeretnénk legyőzni. A 12 centiméteres ringben a miniatűr, 6 centis kartonfigurák a játékosok irányítására mozognak, és próbálják egymást legyűrni, akár az igazi küzdősportban- írja a Globoport.hu. 

 

Ahhoz, hogy valaki elkezdjen ezzel az első ránézésre furcsa, és talán vicces játékkal foglalkozni, ismernie kell a szumó szabályait, de rendelkeznie kell kézügyességgel is, mert az irányításon túl a figurákat és a ringet is a játékosok maguk készítik.

A szumó Japán nemzeti sportja évszázadok óta, rengetegen szeretik, és ez a rajongás hívta életre a papír változatot is, ami ugyan a kezdetekben gyerekjátéknak indult, de mára már minden korosztály szívesen űzi. A klubtagok pedig komolyan veszik a hobbijukat. Havonta összegyűlnek egy bajnokságra, ahol megnézik egymás figuráit, majd levezénylik a mérkőzéseket, amelyeken még a banzuke, azaz a pontozási lista is ugyanúgy néz ki, mint a valódi szumóban.

hqdefault-1

Ami pedig a sérüléseket illeti, bármilyen meglepő, de a papírszumóban ezeket sem kerülhetik el, hiszen akár az életben, néha itt is végződhet rosszul egy-egy mozdulat, ami után a kartonpapír elszakad.

Végül vessetek egy pillantást a hús-vér szumóra.

YokozunaJmills74

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share