Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Mit jelentenek bizonyos színek?

Mit jelentenek bizonyos színek?

A színeknek mindig is nagy jelentőségük volt. Már az őskorban is voltak meghatározó színek. Ugyanez ma is érvényesül. A színek nem csupán változatosak, de komoly pszichés hatásuk is lehet. Külön tudomány és számtalan értekezés épül csak arra, hogy bizonyos színek milyen hatást tesznek ránk.

Piros

Ez valószínűleg mindenki tudja. Számunkra a szerelem, a vágy, a nemiség szimbóluma. De ugyanúgy jelenti a tiltott dolgokat is, gondoljunk csak a közlekedési táblákra, vagy a piktogramokra. Azonban valahol teljesen más jelentése van. A zsidó és keresztény hagyományokban a komolyság és a fenség színe. Az Ókorban pedig a halottak mellé vörös port szórtak, hogy megvédjék az elhunytat a démonoktól.

Kék

A végtelenséget mutatja be. Összeköthető az égbolttal, valamint az óceán végtelenbe vesző messzeségével. Egyfajta mennyei hatalom is jellemzi, mely az égi istenekre utal, ami az ellentéte a földi szenvedélyeket jelző vörösnek.

Fekete

A gyász szimbóluma. Az ősi sötétség, a titokzatos mélység, a világűr jelképe. Van benne valami ismeretlen, amit nem tudunk feltárni. Egyfajta kétségbeesés is egyben. A bencés szerzetesek használták ruhájuk színéül, ezzel kifejezve az elzárkózást és a világtól való elfordulást.

Zöld

Lehet a feltámadás színe is, de inkább közismertebb a természettel való harmónia és a megújulás. Valami újnak a kezdetét jelöli és bizakodóvá válik az ember. Negatív jelentéssel is bír, ami a halál. A méreg szimbólumát gyakran ábrázolják zöld színnel.

Sárga

Az örök fény, a hatalom kifejezője. Leginkább a Naphoz áll közel. Egyfajta nagyságot és erőt sugároz. A szentek feje körül is ezzel ábrázolják a glóriát. A buddhizmusban viszont a lemondás és a vágytalanság színe.

Mit jelentenek bizonyos színek?
Melyik a kedvenc színed?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share