Mit kerestek Etiópiában görög szuvenírek?

Rovat

Megosztás

Milyen érdekességet rejt Etiópia és Szomália? Dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió Világszám műsorvezetője elárulta a hallgatóknak.

A sztereotípiákkal ellentétben a műsorvezető szerint nem Afrikában, hanem Dubajban, a Karib-tenger környékén, és a Dominikai Köztársaságban van a legmelegebb nyáron.

„Valójában Afrikában nagyon kellemes a hőmérséklet. Dél-Afrikában egyenesen ideális, 20-24 °C körüli az hőmérséklet.”

– mondta a műsorvezető, majd hozzátette, hogy Etiópiában rengeteg hegy van, így közel sincs akkora rekkenő hőség.

ethiopia-tourism
Fotó: qzprod.files.wordpress.com

 

Az életkörülményeket illetően sokan a létminimum alatt élnek, néhol pedig a szegénység már-már elviselhetetlen, ugyanakkor Etiópia kultúrkincsekben nagyon gazdag ország. Például itt található az egyik legősibb keresztény egyház, valamint rendkívül izgalmas élővilággal rendelkezik. Hatalmas területek találhatóak itt, és gyönyörű szavannák.

„Míg az egyik oldalon Etiópia rendkívül szegény ország, addig a másik oldalon rengeteg lehetőséget rejt magában.”

– fejtette ki a műsorvezető.

Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Etiópiába látogató magyar delegáció tagjaként, úgy fogalmazott az újságírónak, hogy szerinte jelenleg a 70-es, 80-as évek körül jár Etiópia. Az utóbbi időben azonban megkezdődtek a nagy beruházások és fejlesztések, így a magyar vállalkozóknak is egyre izgalmasabb hellyé válik Etiópia. A tapasztalatok szerint a helyiek nyitottak az üzletelésre, és a kapcsolatteremtésre.

love-pen-bed-drinking
Fotó: pexels.com

 

A gazdaság alapja a mezőgazdaság, azonban nagy jelentőséget szentelnek a kávénak is. A helyi legenda szerint innét ered a kávéfogyasztás szokása. Egy helyi juhász figyelte meg, hogy amikor az egyik bokornak a vöröses termését fogyasztották a juhok, akkor egész éjjel alig aludtak, majd ezt kipróbálta a juhász is, és rá is hasonló hatással volt a bokor termése. Ki tudja, mi igaz ebből a legendából?!

Etiópiának van légitársasága is, és a műsorvezető elmondása szerint egész jó menetrenddel dolgoznak, bár néha előfordulnak kevésbé zökkenőmentes utak. A meglepő az volt számára, amikor a repülőtéren a szuvenírek között leginkább csak görögországi termékekkel találkozott. Kiderült, hogy ennek az volt az oka, hogy nagyobb tételben rendeltek görög ajándéktárgyakat, és amíg azok el nem fogytak, addig árulták azokat.

Etiópia, Gondar / Fotó: youramazingplaces.com
Etiópia, Gondar / Fotó: youramazingplaces.com

 

A tengeri területek már Eritrea államához tartoznak. Etiópia országának területe (1 127 127 km²) tizenkétszer akkora, mint Magyarországé. A kutatások szerint itt már korán kialakult a fejlett civilizáció, és a kereszténység is viszonylag hamar elterjedt. A lakosok fele etióp keresztény, mellette pedig az iszlám vallást követik sokan.

Turisztikai szempontból is vannak helyi érdekességek. A bódék mellett öt csillagos szállodákban is meg lehet pihenni. Eljutni nem könnyű ide, de az árak viszonylag alacsonyak. A főváros, Addisz-Abeba pedig igazi nyüzsgő város.

Turisztikai nevezetességek:

  • Lalibela sziklába vájt templomai
  • Nemzeti Parkok
  • Kék-Nílus
  • Gondar kisváros

 

A műsor végén még Etiópia egyik szomszédos országáról, Szomáliáról is hallhattunk. Szomália több kisebb területként alkot egy egységet. Jelenleg is gondot jelentenek az országon belüli területi viták, és harcok. Egyes részeket szabadon lehet látogatni, és még kalandturizmus is működik a régióban, de csak saját felelősségre, míg máshol még komolyabban kell ügyelni a biztonságra a kiélezett ellenétek miatt.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: pexels.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,719RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta