Mitől bölcs a bagoly?

Rovat

Megosztás

Ravasz, mit egy róka, bátor, akárcsak az oroszlán. bölcs, mint a bagoly. Nem ritka, hogy az állatok egy-egy tulajdonságot, képességet vagy szakmát jelképeznek. De vajon honnan erednek ezek a jellemzők?

 

Mítoszok

A görög mitológiában Pallasz Athéné (a bölcsesség istennője) szent állata volt a bagoly, és már akkor is a tudást és a bölcsességet jelképezte.

Tudtad? Pallasz Athéné a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője a görög mitológiában.

 

Athénének magának is a „bagolyszemű” jelzőt adták, hogy ezzel is kifejezzék: a bagoly hatalmas szeme a dolgokba való belelátás kifejezője. Ebből a mitológiai vonatkozásból alakult ki a a népi hiedelem, miszerint a bagoly bölcs és az a szólás, hogy bölcs, mint a bagoly. Az emberek gyakran társítotják a boszorkánysággal, a gyógyítással, az időjárással, a születéssel, és a halállal.

Spiritualitás

A spiritualitás szerint a bagoly a karma körfogásából kiszabadult lélek szimbóluma, az, aki a sötétben is képes tisztán látni. A BAGOLY, mint szimbólum a BÖLCSESSÉG vagyis a BÖLCS-CSÖVESSÉG szimbólumaként ismert. BÖLCS CSŐVEL rendelkezik az, aki az égiekkel kapcsolatban áll. Ez a BÖLCS CSŐ a fejünk tetején található. A megnyílt tudattal rendelkező emberi lélek, a korona-csakrán át képes kilépni a testéből. Ezért is tették a baglyot az indiánok a totemoszlopaik tetejére, azon belül is, az emberi fej tetejére!

Szentség

Az ausztráliai hiedelemvilág szerint a denevérek a férfiak, a baglyok a nők lelkei, tehát ezek mindenképp szent állatok.

Tudtad? A bagoly képes akár 270 fokban elcsavarni a fejét.

 

HÍRES BAGLYOK

Bagoly, Micimackó barátja

bagoly_mici

Dr. Bubó

bubo7

Happy Potter baglya, Hedvig

hedvig-harry

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta