Ezt nézed:  / Hírek / Suli / A múlt rejtélyei | Hogyan épültek a piramisok?

A múlt rejtélyei | Hogyan épültek a piramisok?

A kutatókat régóta foglalkoztatja a nagy piramis építészeti rejtélye! A rejtély végre megoldódni látszik! A régészek bizonyítékot találtak arra nézve, hogyan is épülhetett a piramis!

Szögezzük le az elején, a gízai nagy piramis (fentebb a képen) – más néven Hufu-piramis vagy Kheopsz-piramis – hatalmas kőtömbökből áll, amik egyesével elérik a 2,25 tonnát! Mintegy 146,7 méteres magasságával a nagy piramis a gízai piramisok – összesen három – közül tényleg (rászolgálva nevére) a legnagyobb!. A Kr. e. 2560 körül befejezett óriási műemlék építése 10-20 évet vehetett igénybe.

Eddig azt feltételezték, hogy valamilyen rámparendszer segítségével mozgathatták a hatalmas kőtömböket, amikből a piramisok épültek. Most találtak erre bizonyítékot!

Kép: livescience.com

Régészek egy csoportja felfedezett egy rámparendszert, ami már 4500 évvel ezelőtt is létezett! Így most először kézzelfogható bizonyítékot találtak arra, hogy az ókori Egyiptomban használhattak rámparendszert!

Úgy vélik a kutatók, hogy ez a rámparendszer a gízai nagy piramis építésében is segíthetett!

rámpa:  különböző szintű utakat összekötő lejtő

A rendszer maradványai egy ősi kőfejtőben, az Arab-sivatagban fekvő Hatnubnál kerültek elő. Yannis Gourdon, a Hatnubnál folyó projekt egyik vezetője szerint, efféle berendezést még sehol máshol nem fedeztek fel eddig! A szakértő hozzátette, a korabeliek egy szánkószerű eszközt használhattak a kövek szállítására, a szánkót pedig kötelek segítségével emelték ki.

A gízai piramist Hufu fáraó építette. Ez a legrégebbi és egyben az egyedüli fennmaradt csoda az ókori világ hét csodája közül!

Hufu piramisa (ókori nevén Ahet Hufu= Hufu fényhegye) a legnagyobb ismert ókori építmény a kínai nagy fal mellett. A mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében, a ma már Kairó elővárosának számító Gíza városa mellett áll. A Föld egyik népszerű turistalátványossága.

Forrás: Live Science

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share