Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / A műsorvezető, aki hazahozta a Loch Ness-i szörnyet

A műsorvezető, aki hazahozta a Loch Ness-i szörnyet

Természetesen csak képletesen. Dr. Kiss Róbert Richard az Inforádió Világszám műsorában ezúttal Skóciáról mesélt a hallgatóknak. Korábbi skóciai utazásáról még egy, a Loch Ness-i szörnyről mintázott ajándéktárgyat is hazavitt, ugyanis a műsorvezető állítja, hogy az szinte kötelező szuvenír, ha valaki Skóciában jár.

A Loch Ness-i szörny valódi népszerűségnek örvend a turisták körében. A 40 kilométer hosszú tavat még távcsővel is megtekinthetik a turisták, a közelben pedig számtalan ajándéktárgy közül lehet választani, amik a titokzatos szörnyre emlékeztetik az utazókat. A szörny felkutatásáról még mozifilmet is készítettek, amit az újságírónak is volt alkalma megtekinteni.

Loch-Ness-9

Fotó: thomashogben.co.uk

 

A Loch Ness-i szörnyön kívül persze sok más izgalmas helyszín és program várja Skóciában a turistákat. Éttermek, szuvenírboltok és lenyűgöző nevezetességek adnak helyet a hangulatos programoknak és a skót kultúrának.

Skóciában számos használaton kívüli templom áll. Létezik olyan is, ahol ma bank üzemel, vagy amelyiket étteremmé, esetleg hangversenyteremmé alakították át. Az egyik „Fesztivál-center” néven egyfajta kultúrházként üzemel.

Edinburgh_Castle_from_the_North

Fotó: upload.wikimedia.org

 

Skóciában található St. Andrews. Ezt a települést nevezik a golf szülőföldjének.

Skócia fővárosának egyik legnépszerűbb nevezetessége az Edinburgh-i vár, ahol májusban még szellemnapokat is szoktak tartani a  Mary King’s Close elnevezésű föld alatti városnegyed helyszínén.

„A riogatás helyszíne a Mary King’s Close elnevezésű föld alatti városnegyed. Ez úgy jött létre, hogy az új városházát helyhiány miatt egyszerűen a szegények házainak tetejére építették, alapként használva azokat. Így nagyon sok városlakót elzártak a napfénytől. A sötét negyedben aztán egyre másra születtek a legendák kísértetekről, szellemekről. Az idelátogató turistákat a mai napig alaposan megijesztik. A szellemfesztivál idején még előadásokat is meghallgathatnak a földönkívüli lényekről.”

 

Cheese-1024x683

Fotó: blog.weholi.com

 

A skótok egyik jellegzetes étele a haggis, ami olyasmi, mint idehaza a véres hurka. Az angolok irtóznak ettől az ételtől, úgyhogy a skótok ezzel szokták riogatni a briteket. Cserében az angolok elterjesztették, hogy azért kevés a só a skót ételekben, mert azt kispórolják belőle.

A skót sajtok szintén nagyon jellegzetesek, akárcsak az itt készített húsleves és halleves. Mindemellett skót találmánynak számít még a narancslekvár is, ami sokaknak ismerős lehet a Pedigton című mesefilmből.

„Háromszáz évvel ezelőtt egy skót zöldséges tévedésből keserű narancsot vásárolt, ám sajnálta kidobni. A feleségével együtt kifundálták, hogy lekvárt főznek belőle. Ez lett a marmalade, a híres narancslekvár, minden más lekvár csak dzsem (jam) a skótok szerint.„

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: thepoetryquestion.files.wordpress.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share