Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Nagy bajba kerülhetsz, ha már küldtél magadról meztelen szelfit kiskorúként?

Nagy bajba kerülhetsz, ha már küldtél magadról meztelen szelfit kiskorúként?

Hosszú szabadságvesztést kockáztat, aki gyermekekről készült meztelen képet tart magánál. Még hosszabbat, ha tovább is küldi. A büntetés azokra a kiskorúakra is vonatkozik, akik önmaguk fényképét küldözgetik másoknak. Az Egyesült Államokban már olvad a törvény szigora.

Az okostelefonok megjelenésével futótűzként terjedt el a sexting. A sex és a texting összeolvadásából született kifejezés azt takarja, amikor a résztvevők meztelen képeket küldenek magukról egymásnak. Egyesek szerint ez a tinik pettingje.

A különböző felmérésekből tudjuk, hogy minden negyedik amerikai kiskorú sextingel. A magyar hatóságok pedig két évvel ezelőtt körülbelül 7500 16 évnél fiatalabb gyermek adatait találták meg a hazai társkereső oldalakon.

sexting1

A jelenség komoly jogi problémát vet fel: az önmagáról meztelen képet küldözgető kiskorú ellen vajon emelhető-e vád gyermek pornográfia miatt? Az Egyesült Államokban meztelen kiskorú fényképezéséért 10, a kép továbbküldéséért 11 év börtön járt, márciusig.

Akkor ugyanis Új-Mexikóban a 14-17 év közöttiek számára legálissá tették a sextinget (erről korábban írt már a globoport.hu). Persze ez csak akkor érvényes, ha minden oldal beleegyezésével történik a dolog. Újabban pedig egy coloradói törvénytervezet enyhítené bűncselekményről vétségre a tini sextinget.

sexting2

Az elfogadása esetén idén júliusban életbelépő törvénynek ellenzői és támogatói is vannak. Az ellenzők szerint az enyhébb ítélet arra ösztönözheti a bírákat, hogy minél több kiskorú ellen emeljenek vádat.

A Colorado Denver Egyetem kutatója, Amy Hasinoff azért tartja értelmetlennek a tini sexting bármilyen büntetését, mert hihetetlenül elterjedt. Az amerikai broadly.vice.com cikkében azt is elmondta, a tiltások nem vezetnek sehová. Egész egyszerűen el kell fogadni, hogy ma így flörtölnek a fiatalok (és persze nemcsak ők). Inkább egyfajta illemszabályt kellene elfogadtatni és hangsúlyozni: csak a felek beleegyezésével!

Nagy bajba kerülhetsz, ha már küldtél magadról meztelen szelfit, de még nem vagy 18?
Te küldtél már magadról meztelen szelfit?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share