Óvatosan a szextinggel!

Rovat

Megosztás

“Te láttad már annak a rövid barna hajú, szemüveges csajnak a meztelen fotóját a 11/C-ből? Nem ugrik be hogy hívják. Mutatom, tegnap küldte az ex pasija. Ezzel a ribis képpel próbálta megmenteni a kapcsolatukat. Durva..” A napi iskolai susmus és pletyi közben egyre gyakrabban hangzanak el hasonló mondatok.

Miről is van itt szó? Igen, a szextingről. Ha még nem ismernéd, vagy talán nem csináltad tisztázzuk, honnan ered. A fogalom az angol „texting” és „sex” szavak összeolvadásából keletkezett. Szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen kép vagy videó küldését jelenti mobiltelefonon, chaten, vagy e-mailen keresztül.

Egyeseknek flörtölés a célja vele, mások a pozitív visszajelzések reményében az önbizalmukat szeretnék növelni, de nagyon gyakran bosszúból kerülnek ilyen jellegű képek az internetre. Féltékenység, irigység, megcsalás, vagy csak nem adod be a derekad időben. Előtte persze már küldtél 1-2 cickós képet a leghelyesebb és egyben legtrollabb srácnak a suliban, hogy jobban felfigyeljen rád…ő pedig nem lesz rest megosztani ismerőseivel szemérmetlen kitárulkozásod.

Sexting using mobile phones

Miután nyilvánosságra kerültek fotóid és futótűzként terjedtek végig az összes ismerősöd elektronikus kütyüjén, meg kell tanulnod együtt élni azzal a mélységes bűntudattal és szégyennel, ami az elkövetkező napjaidat, akár éveidet is végigkíséri majd. Valószínűleg megadatik a lehetőség, hogy megszerezd középsulis gúnynevedet, ahogy még a 15 éves osztálytalálkozón is szólítani fognak a többiek. Zacskócsöcs, parizer mell, tevepata, hamburger, saláta, combi, giliszta, görbe bot… Néhány kifejezés, mellyel külső nemi jellegeid és egyéb testrészeid becézhetőek, megfűszerezve az esetleges leendő kültéri foglalkozásodra utaló jóslatokkal.  Jó, nem?

loser-laughing

Nemcsak a barátaid, hanem osztálytársaid, iskolatársaid, tanáraid, szüleid, leendő munkaadóid kezébe kerülhetnek, hanem szexuális bűnözők is rátalálhatnak „vadászgatás” közben. Több fiatal  az állandó zaklatás miatt követett el öngyilkossági kísérletet, ami nem egy esetben halállal végződött. Megéri kockáztatni? Te hogy viseled az arcodba áramló folyamatos kritikát, a nevetést a hátad mögött, vagy az ujjal mutogatást?

bigstock-Teenage-Girl-Being-Bullied-By-50069501

A következő két kisfilm bemutatja, milyen következményekkel járhat, ha fotóid illetéktelen kezekbe kerülnek. Érdemes elgondolkodni rajtuk:

Amikor küldesz egy képet a mobiltelefonodról, elveszted az uralmad felette. Nem tudhatod, milyen kezekbe kerül, és hol bukkan fel nyilvánosan.

http://www.youtube.com/watch?v=YxfWaD_8NRs

Senkit ne ösztönözz ilyen típusú képeken való megjelenésre, mert még akkor is más emberek birtokába kerülhet, ha nem az a szándék vezérelt. Ennek eredményeként sok ember sérülhet.

http://www.youtube.com/watch?v=AL5Y6rJwTuQ

A legrosszabb, hogy szinte semmit nem tehetsz, hogy lekerüljön a képed az internetről. Aki, vagy akik feltöltötték nekik továbbra is a birtokukban marad a felvétel, és ha nem a jóakaróid, csak idő kérdése, hogy újra visszatöltsék.

A legbiztonságosabb mindenképp az, ha nem szextingelsz, vagy többször végig gondolod, kivel osztod meg a szexuális tartalmú fotóid.

Amennyiben mégis óhatatlan vágyat érzel arra, hogy valakinek villants egyet, használd a Snapchat nevű alkalmazást, amin keresztül a küldött kép csak általad meghatározott időre villan fel, majd törlődik a másik telefonjáról. Persze ott is van az illetőnek 1-10 másodperce egy screenshotot csinálni rólad…

Képek forrása:

readtextmessages.net, media-cache-ec0.pinimg.com, img.scoop.it, www.vicenzatoday.it

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta