Ne ajándékozz állatot!

Rovat

Megosztás

Karácsonykor ötlet híján néhányan bajban vannak az ajándékvásárlással. Sokan állatot vásárolnak ajándékként karácsonyra. Gesztusnak kedves, viszont gondoljatok bele, szegény állat egy menhelyen, vagy rosszabb esetben az utcán végezheti. Hogy miért?

  • Először is, honnan tudod, hogy akinek adod, akarja-e az állatot?
  • Másodszor, ha nem akarja, mi lesz vele?
  • Harmadszor, egy állat nagyon nagy felelősséggel, és rengeteg lemondással jár. Készen áll erre a leendő tulajdonos?

Vegyünk egy kutyát példának: ha lakásban tartják, rá kell szoktatni a szobatisztaságra, ami nem kevés idővel és türelemmel jár. Később naponta többször kell vinni sétálni, hogy el tudja végezni a dolgát; továbbá fajtától függően futtatni, kimeríteni, játszani vele.

Kertes ház esetében elengedhetetlen a nagy udvar, de ebben az esetben is szükséges a sétáltatás, hiszen a kikapcsolódás a kutyának is jár.

A kutyát tanítani kell és törődni, foglalkozni vele, mert ugyanúgy igényli a szeretetet, mint egy gyerek.

Pénz kérdése is a dolog: a mindennapi étel, játékok, kiegészítők, állatorvos, oltások, gyógyszerek – ezeket kell biztosítania a leendő gazdiknak.

10418874_10153006768431840_4047143007838617838_n
Sajnos a kép a valóság, nem egy mese – az állat nem játék vagy áru, az állat CSALÁDTAG, nem egy tárgy, amit eldobhatsz

Egy macska esetében sem könnyebb a dolog: ha szobacicáról beszélünk, nekik is sok helyre van szükségük, ha ez nincs meg, akkor naponta le kell fárasztani valamilyen játékkal.

Számolni kell azzal, hogy az alom bizony nem rózsa illatú, és ajánlatos naponta tisztítani. Az anyagiak és a szeretetigény náluk is ugyanúgy játszik.

Ellenben nem csak a kutyus és a cicus a megfontolandó, hiszen minden élőlény tartása felelősséggel, pénzzel, lemondásokkal és idővel jár.

Karácsony után a menhelyeken megsokszorozódik a kidobott állatok száma, de nem csak ünnepek után lehet ez egy kutya vagy macska sorsa. Sokaknak addig kell a háziállat, ameddig kicsi, mert később megunják őket.

Az is gyakori dolog, hogy egy családtagnak meghal a kutyája, a rokonok pedig vesznek neki egy hasonlót. Az illető elfogadja az állatot, de később kiderül, hogy mégsem olyan, “mint az ő Morzsija”, ezért a kutyus repül otthonról.

Amennyiben úgy gondolod, hogy valamilyen indoknál fogva mégsem jó ötlet egy kiskedvenc ajándékozása, mindenképpen lépj vissza a vásárlástól/menhelyről örökbefogadásról. Persze vannak olyan esetek, amikor indokolt lehet a dolog, például amikor az illető tud leendő „ajándékáról”, vagy ő maga is tervezte egy házi kedvenc beszerzését.

Felelős ajándékvásárlást kívánunk!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta