Négy zenész, akit a YouTube tett híressé

Rovat

Megosztás

Számtalan érdekes cikket írtunk már napjaink zenészeiről, arról, mi a sikerük titka, interjúk is készültek legendás magyar előadókkal. Megnéztük már, hogyan készül egy zene, mi az a szerzői jog, és megnéztük jó pár banda történetét is, azonban ezen a listán még talán tudok toldani egy keveset. Ma kifejezetten olyan előadókat fogunk bemutatni, legyen akár hazai, akár külföldi, akiket az internet tett naggyá. Hogy kik ők, és miért robbanhattak be? Kiderül!

Már az elején szeretném letisztázni, hogy a lista természetesen végtelen.. ma egy külföldi és három hazai példán szemezgetünk, megnézzük, mik azok a tipikus módok, ahogyan sokan berobbantak. Ennek fő platformja természetesen a ma már a zenészek számára nélkülözhetetlen YouTube, azonban ellentétben számos világsztárral, akiknek a videómegosztó csak egy tér, ahová – sok más mellett – kiteszik új dalaikat, klipjüket, akad olyan is, akinek ez volt a belépő. Akinek az első lépcsőfok a bemutatkozásra nem egy tehetségkutató volt, hanem a szorgalmas feltöltögetés az oldalra.

Shawn Mendes

Elsőnek nézzük a külföldi példát! Noha a cikk további alanyai magyarok lesznek, azért azt hiszem, mindenképp érdemes egy nagyvilági példával kezdeni. Napjaink talán egyik legnagyobb tehetsége egy srác, aki gitározik, zongorázik, énekel, de piszok jól, dalt ír, szöveget ír és ráadásul még a külsejéért is milliók omlanak. Ami pedig számomra az igazi érték mindezek mellett, hogy mégis alázatos, kedves ember. Persze ezt kőbe vésett tényként egyetlen hírességről sem lehet tudni, de azért sejteni lehet, ki milyen ember a valóságban, valamint a rajongókkal, sajtóval való kapcsolata tényként támaszthatja alá az előbbi kijelentésem. Legalábbis nálam nem egészen ugyanaz jön le, mikor azt látom, hogy valaki öleli, puszilja és kedvesen beszél, mosolyog a rajongóira, illetve a sajtósokra is, avagy bunkó velük, beleköp a rajongó tömegébe, vagy épp olyan szinten tesz a riporterekre, hogy véletlenül még el is gázol egyet közülük.

Shawn mondhatni, hogy YouTuberként kezdte. Cover videókat készített, rengeteget. Musically, Snapchat és YouTube, e három platform, amin eleinte alig néhány ezer követővel töltögette fel a különböző világslágerek saját, gitáros feldolgozását és már ez meghozta neki a sikert, na, de aztán jöttek a saját dalai is, később első igazán berobbant klipje a Stiches és a siker végképp megérkezett.

http://www.youtube.com/watch?v=VbfpW0pbvaU

 

Azt egyébként érdekességként még hozzá kell tegyem, hogy ha kicsit jobban belenézünk a történetbe, egy elég érdekes geget találunk. Shawn berobbanásában erősen közrejátszott két dolog, az egyik kevésbé furcsa, ez nem más, mint a méltán híres Ellen Show-beli szereplése, a másik löketet viszont pont Justin Biebernek köszönheti, ugyanis az énekes megosztotta Twitterén a feltörekvő Shawn akkor még új albumát.

Fluor Tomi

A második alanyunk talán a magyarok közül a legelső a sorban, ha időben nézzük. Fluor Tomi hihetetlen utat járt be. A Youtube-on először egy idióta, színvonaltalan előadóként debütált. Ha visszaemlékeztek a Mizura, a Halendára, gondolta volna bárki is, hogy a srácban benne van egy olyan hihetetlen érzelmes dal, mint a Képkockák? Vagy hogy évekkel később az ország egyik legsikeresebb zenész duóját alkotja majd Diazzal? Hát, biztos vagyok benne, hogy nem… De tulajdonképpen zseniálisan kihasználta a bugyuta Mizu-féle siker adta lehetőségeket. A hülyeségekre mindig vevők az emberek. Ha egyből egy érzelmes dallal kezdte volna, lehet, ma nem is ott járna, ahol. Aztán mikor épp mindenki rá figyelt, megmutatta a foga valódi fehérjét, és ezt most abszolút jó értelemben mondom. Zseni. És azt hiszem, mondanom sem kell, mindezt kizárólag YouTube-on. (Illetve zenei csatorna játszotta dalát, de akkor is a videómegosztónak köszönheti  a sikert.)

Fluor az egyéni karrierje beindulása után sok mindent kipróbált, tulajdonképpen kereste még egy darabig az útját, és meg is érte neki, hiszen pár évvel ezelőtt megalapult Diazzal a WellHello, napjaink egyik top párosa. De a fiatal srác a zenélésen kívül is kipróbált már rengeteg mindent, még a műsorvezetést is. Aki esetleg emlékszik az első Ki Mit Tube döntőjére, ő arra is emlékezhet, hogy Tomi kifejezetten remekelt műsorvezetőként a rendezvényen.

http://www.youtube.com/watch?v=d1fOeNxjHr0

 

Szabyest

Következzen egy másképp érdekes történtet. Szabó Szabolcs Achilles, vagyis Szabyest részben hasonlít az előzőekhez, azonban azt hiszem, mondhatjuk hungarikumnak amit véghez vitt: ő nem a YouTube-nak köszönhette az alap löketét, hanem az Ask.fm kérdező oldalnak. Az oldal lényege, hogy bárki, tehát akárki, aki csak szeretne, kérdezhet a felhasználóktól, akik erre válaszolnak, akár képpel-videóval. Tulajdonképpen az egész oldal erre épül. Nekünk is van Askunk, ezt itt megtaláljátok.

Szaby ennek az oldalnak az egyik legnagyobb követőtáborával rendelkezett az egész országban, így már zenész karrierje előtt is kifejezetten sokan ismerték a fiatalok köréből, ő azonban tényleg követendő példát valósított meg: a “mire fel vagy Te híres? Kérdésekre válaszolsz és ennyi? komoly?” kiindulópontból elkezdett valamit, amit aztán tényleg tisztelet övez, és elkezdte zenei videóinak feltöltését. Első nagy klipje a Kártyavár hatalmas sikert aratott, szép lassan pedig érkeztek az újabb és újabb dalok, klipek, készült közös is a sorozatunk sztárjával, Barbival, illetve szerepelt is nálunk vendégként a Középsuliban. Nem sokkal később vlogolni is elkezdett, de erre most nem térnénk inkább ki.

http://www.youtube.com/watch?v=ntGx-pHNL2Y

 

Punnany Massif

Na, most megdöbbentél, mi? Igen, kicsit erős beletuszkolni az ország talán legnagyobb előadó csapatát ebbe a listába, de bármilyen hihetetlen, ők is egy példa. Na, meg tudom, hogy ők nem egy személy, így a címet erre a példára picit módosítsuk csapatra. Mások, mint az előzőek, de ezért is ezt a négy sikertörténetet válogattam ki, hiszen mindenki kicsit más. No de kezdjük is az érveléssel, mert azt hiszem, most meg kell magyaráznom mit keresnek ők itt.

A Punnany Massif már 11 éve létezik, természetesen nem a videómegosztó volt a kizárólagos terjesztési forma, de érdekes belegondolni, hogy szinte sehol máshol nem jelennek meg. Semmilyen televízió csatornában, show műsorokban, se vendégként, se sehogy. Egy betűt nem ír róluk egyetlen nyomtatott újság sem, soha, és ami a legdurvább, hogy néhány sztenderd dalon kívül soha nem játsszák a rádiók se. Pedig én állítom, hogy nincs még egy banda, amit annyian ismernek itthon a fiatalok körében, mint őket. Szinte teljesen elzárkóznak (vagy ki vannak rekesztve? Nem tudom..) a legtöbb médiából, és éppen ezért gyűjtöttem őket ide. Mert kizárásos alapon a YouTube az, ahol ők igazán sikeresen futnak, ahol berobbantak és hatalmas nézettségeket elérnek. (Nyilván a koncerteken kívül).

http://www.youtube.com/watch?v=5LQc-LtRdrI

 

Nos, ezek voltak a példáim, megpróbáltam nektek mindenféle verzióból összeszedni egyet, természetesen, mint a cikk elején is írtam, még hazai téren is órákig írhatnánk, ha mindenkiről írnánk, nem hogy ha a külföldieket is belevennénk. Az előbbi példák mind remekül mutatják, micsoda hihetetlen lehetőség a YouTube mindenkinek. BÁRMIBEN is vagy jó, megmutathatod… Tényleg, néhány évtizeddel ezelőtt hol voltak ilyen lehetőségek bemutatkozni olyan tehetségeknek, akiknek nem adatott meg bekerülni az ismertségbe? A videómegosztón bemutathatod másoknak, miben vagy tehetséges: akár énekelsz, akár táncolsz, akár jó a beszélőkéd, akár egy sorozatot készítesz… hm… ismerős? 😉

Te hallgatsz zenét?
Te milyen gyakran hallgatsz zenét?

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta