Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Zsebpénz / Néhány dolog, amit NE tarts a pénztárcádban

Néhány dolog, amit NE tarts a pénztárcádban

Biztos te is minden fontos okmányod a pénztárcádban hurcolsz magaddal! Megvannak ennek is  a veszélyei, jó ha tudjuk, mire figyeljünk. Ha pl. ellopják, vagy elveszítjük, sok problémát és bosszúságot okozhat. Leggyakrabban az okmányok elhagyása még csak a jobbik eset, mert ritka az, hogy a megtaláló nem próbál visszaélni vele!

Manapság rengeteg jelszót és kódot kell megjegyeznünk. Sokan a bankkártyájuk mellett a pénztárcájukban  kis papírra felírva tárolják a PIN-kódjukat, ezzel viszont nagyon megkönnyítjük a bűnözők dolgát. Ezt jobb ha máris  kivesszük a tárcánkból. Inkább pl. töltsünk le a telefonunkra egy titkosított alkalmazást és oda írjuk fel azokat a kódokat és jelszavakat, amiket nem tudunk fejben tartani. Vagy tartsuk az emlékeztető papírunkat otthon egy olyan helyen ami zárható.

bankkártya

Saját bankkártyánk, hitelkártyáink, cafetéria kártyák,  ezek akár mind benne lehetnek egyszerre a pénztárcánkban, azonban ez nagyon veszélyes. Ajánlott hogy csak azok  legyenek nálunk, amelyekre feltétlen szükségünk van.

TAJ kártya. Na, ez az a kártya, amit nem használunk nap mint nap. Nincs is szükség rá, hogy ott tároljuk. Elég akkor magunkhoz venni, ha pl. orvoshoz megyünk. Ha mégis szükséges, hogy állandóan magunknál tartsuk, pl. egy fennálló betegség, vagy baleset miatt lehet rá szükség, akkor készítsünk róla másolatot, és ez legyen a tárcánkban. Az eredeti pedig otthon biztonságban, mert ha elhagyjuk, plusz költséggel jár újat igényelni.

Az útlevél egy hivatalos fényképes igazolvány, ezért ezzel is könnyen vissza tudnak élni a csalók. Akár telefonszámlát is nyithatnak a nevünkre és még sorolhatnánk. Ezért fontoljuk meg, hogy csak akkor vigyük magunkkal az útlevelünket, ha utazni szándékozunk.

Processed with VSCO with c8 preset

Pénztárnál kapott blokkok, számlák.  Amikor bankkártyával fizetünk, akkor a blokkon megjelenik a kártyaszámunk utolsó négy számjegye, ezt sokan nem tudják.  Ennyi pedig akár már elég is lehet egy csalónak ahhoz, hogy valamilyen módon visszaéljen a bankkártyánkkal. Arról nem is beszélve, ha esetleg  mellé még a nevünket és a többi adatunkat is megszerzi az illető, akkor könnyen akár le is  nullázhatja bankszámlánkat. Egy kis odafigyeléssel, meg lehet ezeket előzni, nézd át a pénztárcád, ne kockáztass!

Néhány dolog, amit NE tarts a pénztárcádban
Te mit tartasz a pénztárcádban?

 

Képek forrása: Pexels