Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Mit tehet a bántalmazott diák? Kihez forduljon segítségül?

Mit tehet a bántalmazott diák? Kihez forduljon segítségül?

A bántalmazásnak több típusa van, viszont ritka eset, hogy kiderül. Az a diák, aki a szenvedő fél, nem meri elmondani, hogy ki bántja, mit tesznek vele. Nem mer szólni róla, mert vagy gyávának tartják, vagy meg van félemlítve, esetleg mindkettő.

blackeye

Elsőnek nézzünk bele, hogy mit is jelent bántalmazásnak. Mi tartozik ide.

Érzelmi bántalmazás:

2016-02-10-15-34-121cb75

Egyik leggyakoribb probléma, ami az esetek túlnyomó többségében titokban marad. Ez bárhol előfordulhat; iskolában, otthon, de akár az utcán is. Mindenféle sértéseket vágnak a fejedhez, állandóan leszólnak, kiközösítenek, vagy olyan jelzőkkel illetnek, ami méltánytalan.

Leginkább az iskolában fordulhat elő, hogy valakivel folyamatosan trágár módon beszélnek a diáktársai, érzelmi börtönbe taszítva a szenvedőt. Nem is gondolnátok, de az ilyen mélyen az ember lelkébe ivódik és kihathat az egész életére. Komoly személyiségromboló hatása van.

Fizikai bántalmazás:

3

A soron következő második, amely mindig az érzelmi bántalmazásból ered. Testileg kárt tenni a másikban már büntetett. Itt már a tettek következnek; rugdosás, pofozkodás, verés, ami kék-zöld foltokat eredményez. Nem csak egy iskola verekedés tartozik ide. Vannak szülők, akik verik a gyerekeiket. Lehet a rossz jegyek miatt, vagy csak kedvtelésből, de rendszeresen megütik őket. Már-már mindennapossá is válhat, ami komoly terrorban tartja a gyereket.

Szexuális bántalmazás:

20150311csalad-pokol3

Az egyik legkényesebb téma, ami kemény tabunak számít, és csak kevesen beszélnek róla. Évekig titokban tud maradni, és az érintettek is rettegve emlegetik fel. Leggyakrabban a közeli hozzátartozók kezdeményeznek szexuális kapcsolatot a fiatalkorúval, ráveszik, hogy megmutassa magát, megérintse bizonyos testrészeit, vagy közösüljön vele. Ha a fiatalkorú bele is megy, akkor is a legkeményebb bántalmazásnak számít, hiszen ez konkrétan kihasználás. Akinek fejlesztenie, törődnie kéne egy diák lelki világával, egy pillanat alatt romba dönti azt.

szomoru_gyerek

Mindháromról nagyon nehéz beszélni, és a legtöbben elnyomják magukban, mintha meg sem történt volna. De ez nem helyes. A félelmet és a szégyen érzést a legnehezebb bevallani, de a tetteseknek meg kell bűnhődnie, hogy ne fordulhasson elő több ilyen.

szóbeli-bántalmazás-1

De mit tehetsz te, ha szenvedő alanya vagy valamelyiknek? Ne aggódj, tudsz hová fordulni. Az iskolában a tanáraid erre is fel vannak készülve. Nyugodtan szólhatsz nekik, ha bántalmaznak. Nem szégyen elmondani a problémákat. Légy bátor és nézz szembe velük.

Ha igazán komoly a gond, azt is elmondhatod, viszont ilyenkor a rendőrséget, vagy a gyermekjóléti szolgálatot is értesítheted, akik azonnal intézkednek.

Lelki segélyt is kérhetsz. Több, ingyenesen hívható telefonszámuk is van, ahol név nélkül elmondhatod a problémádat és szabadon beszélhetsz róla.

 

Mit tehet a bántalmazott diák? Kihez forduljon segítségül?
Téged ért már valamilyen bántalmazás?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share