Nem jól szeret a párom. Lehet, hogy más a szeretetnyelve?

Rovat

Megosztás

Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, valamit nem kapsz meg a párodtól? Talán olyan érzés is volt benned, hogy nem jól szeret téged? Ha úgy érzed, a párod tenne érted, a kapcsolatotokért, de nem úgy, ahogy azt te szeretnéd, előfordulhat, hogy ez azért van, mert más a szeretetnyelve.

Gary Chapman, amerikai család-és párterapeuta több évtizedes munkássága révén arra a felismerésre jutott, hogy a szeretet közlése ötféle kommunikációs csatornán keresztül történik. Emiatt előfordulhat, hogy te a saját szeretetnyelveden kifejezed a szereteted, de a párod azt nem érzékeli, és ugyanígy fordítva is: ő a saját szeretetnyelvén kommunikál feléd, de te ezt nem érted. Nincs azonban semmi elveszve, odafigyeléssel, ráhangolódással elsajátíthatók a szeretetnyelvek és azok közlési lehetőségei.

Elismerő szavak használata
Az elismerő szavak verbális megerősítést adnak a másik személynek. Ha a párodnak ez a szeretetnyelve, akkor olyan megerősítésekre van szüksége, minthogy: „Milyen jól áll neked ez a ruha.” „Gyönyörű a szemed.” vagy akár olyan elismerések, mint „Köszönöm, hogy múltkor eljöttél értem a sulihoz.” Akinek az elismerő szavak a szeretetnyelve, igényli, hogy a fentiekhez hasonló megerősítéseket kapjon, és ő maga is elsősorban így fordul párjához.

Minőségi idő együtt töltése
Ha azt érzékeled, hogy csökken a pároddal az együtt töltött minőségi idő, és ő ezt rendszeresen negatívan éli meg, az azt mutathatja, hogy az ő szeretetnyelve a minőségi idő. Ebben az esetben ő igényli, hogy olyan időt tölts vele, ami valóban minőségi, tehát nemcsak egy szobában nyomkodjátok mindketten a telefont, hanem például megesztek egy finom vacsorát egy mély beszélgetéssel egybekötve. Ilyenkor csak a párodra figyelj, próbálj kapcsolódni hozzá.

Ajándékok adása
Sok embernek az jelenti a szeretetet, ha ajándékokat kap. Érdemes megfigyelned a párodat, hogy milyen reakciói vannak akkor, mikor ajándékokat kap, mely ajándékoknak örül jobban, melyeknek kevésbé. Akiknek az ajándékok a szeretetnyelvük, ezen a kommunikációs csatornán keresztül érzik, hogy szeretve vannak, így ha a párod is ilyen, érdemes alkalmanként kisebb-nagyobb figyelmességekkel meglepned.

Szívességek nyújtása
Az is előfordulhat, hogy a párod nem a verbális megerősítésekből (például, hogy minden nap elmondod neki, hogy szereted) érzi, hogy valóban szereted, hanem abból, hogy ezt valamilyen cselekedettel ki is mutatod. Ha a párod a szívességek által érzi magát szeretve, akkor nagyra fogja értékelni, ha például felajánlod, hogy az angol háziban besegítesz neki. Ha szeretnéd, hogy érezze a szereteted, figyeld meg, mire van szüksége, és segíts neki abban.

A testi érintés
Ha azt látod, hogy a párod rendszeresen hozzád ér, megsimogat, minden helyzetben próbál hozzád testileg kapcsolódni, akkor valószínűleg számára a testi érintés a szeretetnyelv. Ahhoz, hogy érezze, hogy szereted, próbálj te is minél több érintéssel kapcsolódni hozzá, ez lehet egy kedves simogatás vagy egy puszi is, ebből ő már érezni fogja, hogy fontos neked.

Források: szeretetnyelvek.hu
giphy.com

Nem jól szeret a párom. Lehet, hogy más a szeretetnyelve?
A te párodnak mi a szeretetnyelve?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta