Nem kötelező suliba menni! – Minden, amit az általános sulik nyitásáról tudni kell!

Rovat

Megosztás

Április 19-én hétfőn újranyitnak az általános iskolák! Ugyanakkor ez az újranyitás a felsősökre nem, csak az alsósokra vonatkozik! A felsősök és a középiskolások számára május 10-én nyílik meg az iskola, a tavaszi érettségit követően.

Mit lehet tenni, ha nem akartok suliba menni, milyen következményekkel jár, hogyan folytatódhat az oktatás, azoknak, akik bemennek, milyen előírásokat kell betartani? Összeszedtük nektek, amit érdemes tudni az általános iskolák újranyitásáról!

Mit kell tudni, ha hétfőn suliba mész?

A szeptemberi tanévkezdéstől március 5-ig érvényes protokollhoz térnek vissza az intézmények. Újra kötelező lesz a testhőmérséklet mérése, a fertőtlenítés és a távolságtartás érdekében bevezetett intézkedések megtartása.

A szaktanári rendszer hiánya miatt a tanulók egy osztályban lesznek, nem oldható meg a csoportbontás.

Hivatalos adatok szerint legalább minden 20. ember fertőzött, egy osztályban 20-an, 30-an vannak, ott tehát átlagosan vannak fertőzöttek – mondja Miklós György, a Szülői Hang képviselője.

A digitális oktatás ebben a korosztályban hatékony a legkevésbé – legalábbis ezt mondják, de ti érzitek. Tényleg így van?

Tudtál tanulni a digitális oktatás alkalmával?

Mit kell tudni, ha NEM szeretnél suliba menni?

Nem kötelező hétfőn bemenni, ugyanis a szülő, ha nem akarja iskolába küldeni a gyermekét, akkor megteheti, a távolmaradást az intézményvezetőknél kell kérvényezni, engedélyeztetni.

Az azonban nem várható el a pedagógusoktól, hogy a jelenléti oktatás mellett digitális oktatást is tartsanak, mert technikailag nem kivitelezhető – emelte ki Maruzsa Zoltán. Vagyis, ha elindul a jelenléti oktatás, az élvez elsőbbséget, megszűnik a digitális.

Aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, az év végén osztályozó vizsgát tehet a tantestület döntése alapján.

Ugyanakkor, ha az otthon maradt diák kapott jegyeket (házi feladatra, beadandókra), akkor lezárható a jegyei alapján, vagyis nem kell az osztályozó vizsga – állítja Miklós György.

Illetve, ha valaki hiányzik most április 19-től június közepéig, attól még lezárható a jegyei alapján (ha nem éri el a 250 órát). Otthon mindenki ki tudja számolni, hány nap fér neki bele.

Mindenkinek saját tapasztalata van, mindenki másként értékeli. Döntést senki helyett nem hozhat más, de azért jó tudni, hogy van választásotok nektek és a szüleiteknek.

Főkép: MTI/Kiss Gábor

– Középsuli, MTI –

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta