Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Siker! Nem ölnek le több bálnát Japánban

Siker! Nem ölnek le több bálnát Japánban

Japánban nagyjából a 12. század óta vadásznak bálnákra. Az elmúlt 20 évben meggyilkolt állatok száma több ezerre rúg, annak ellenére, hogy bálnákra vadászni maximum tudományos céllal lehet. Japán talált egy kiskaput a Nemzetközi Bálnavadászati Szövetség szabályzatában. Több éven át gyilkolták a ceteket, de ennek úgy tűnik, most már vége.

post_165791_20140331225727

A kereskedelmi célú bálnavadászat 1982 óta nemzetközi szinten tiltott, de Japánnak sikerült olyan kibúvót találnia, amivel több éven át sikeresen úsztak el hajóikkal, és a levadászott állatokkal a tiltás mellett. Tavaly márciusban a Nemzetközi Bálnavadász Szövetség fellépett a visszaélés ellen és úgy tűnik, idén már van eredménye a tiltásoknak.

seawheals

Ahhoz, hogy egy ország engedélyt kapjon a bálnák vagy más tengeri emlősök megöléséhez, először is nagyon szigorú szabályokon keresztül be kell bizonyítania, hogy erre olyan tudományos kutatás miatt van szükség, amely szeptember óta az állatok védelmét szolgálja. A feltételek ősszel tehát még szigorúbbak lettek, miután rájöttek, Japán visszaélt a lehetőséggel.

Hamarosan itt az idei bálnavadász-szezon, azonban Tokióban bejelentették, hogy a szigetországból mindössze 2 hajót indítanak útnak, de mindkettőt szigonyok és fegyverek nélkül. Kutatási és megfigyelési céllal hajóznak ki a bálnavadász-hajók Japánból, és március 28-ig azon fognak majd dolgozni, hogy szövetmintákat gyűjtsenek a tengeri emlősöktől.

A bálnavadászat tiltása, az állatok védelme minden évben okoz nehézségeket, de úgy tűnik, egyre több ország látja be, hogy szükség van a tiltásokra a populáció fennmaradása és a tengeri élővilág egyensúlyának megtartása érdekében.

Fotók: origo.hu, seashepherd.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share