Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Németországban képviselték iskolájukat a magyar diákok

Németországban képviselték iskolájukat a magyar diákok

A BGSZC Budai Középiskola diákjai képviselték Magyarországot a bonni Európa Napon május 6-án. Nagy Máté és Kota Bálint személyesen meséltek élményeikről és arról, hogy hogyan élték meg az utazást, hiszen izgalmakban és érdekességekben nem volt hiány!

A német-magyar standon Kota Bálint és Nagy Máté tartottak prezentációt az iskola fenntarthatósággal kapcsolatos programjairól és válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. A látogatók sokasága, akik Magyarország kultúrájával és képzésével szerettek volna jobban megismerkedni, megállapították, hogy Zarándi Eszter a Német-Magyar Társaság kulturális megbízottja ismét maradandót alkotott hazájának bemutatása kapcsán. A diákok a látogatás kapcsán találkoztak még más jeles emberekkel is, mint Szegner Balázs magyar főkonzul,vagy Axel Voss EU képviselő.

Egyik ebéd alkalmával Stefan Fassbender  rendelt nekünk „snapszot”, ami olyasmi ott, mint nálunk a pálinka. Mi jó magyar módjára egyből lehúztuk és mindenki kikerekedett szemmel nézett ránk, mert ott azt kortyolgatni szokás

-mesélte nevetve nagy Máté, az egyik országot képviselő diák.

Nagyon megtisztelő volt számomra menni, hiszen nem jelentkezés alapján történt a kiválasztás, nem is számítottam rá, hogy én egyáltalán mehetek

-tette hozzá.

Dr. Peter Spary, a Magyar-Német Baráti Társaság Egyesületének elnöke elismerő szavakkal nyilatkozott az eseményről:

A legnagyobb eredmény, hogy a két országból embereket ismertetünk meg egymással, barátokat hozunk össze, alkalomadtán leülünk borozni és kicseréljük a gondolatainkat. A cél az, hogy Magyarországot Németországban korrektül és egyre jobban megismertessük, ami eredményesen működik.

Kota Bálint egyik legviccesebb élményéről számolt be:

Kölnben beültünk egy étteremben, ahol mondták nekünk, hogy egy kulináris fogást mindenképpen kóstoljunk meg, a „Himmel und Erde-t”  amiről nem igazán tudtuk, hogy mi az pontosan. Amikor felszolgálták, már láttuk, hogy itt valami nagyon furcsa lesz. Úgy kell elképzelni ezt az ételt, hogy krumplipüré van alul, fölötte véres pedig hurka. A fogást almakompóttal és pirított hagymával szolgálták fel. Nekünk annyira nem ízlett, de megettük, hiszen mégis helyi különlegesség. Engem is nagyon meglepett, hogy kiválasztottak, viszont hatalmas élményekkel gazdagodtam és még a német beszédem is fejlődött sokat.

 

Írta: Bodony Barbara

Foto: Garai Bendegúz

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share