Nincs házi, tanóra és még osztályterem sem egy új-zélandi szabadelvű iskolában

Rovat

Megosztás

Helyette kirándulnak, halászni tanulnak és oposszumokra vadásznak a foglalkozásokon.

Új-Zéland legújabb alternatív iskolája, a Deep Green Bush Auckland déli részén indult el, Joey Moncarz vezetésével. A férfi öt – saját bevallása szerint – frusztrációkkal teli évet töltött el új-zélandi hagyományos iskolákban mint tanár. Mielőtt azonban teljesen kiégett volna, elhatározta, hogy változtat a sémákon és létrehoz valami nagyszerűt: ahol a gyerekek együtt élhetnek a természettel és még tanulhatnak is- írja a globoport.hu. 

„Iskolának hívnak minket, de egyáltalán nem tűnik annak ez az egész. Nem mondjuk meg a gyerekeknek, hogy akkor most itt az ideje írni, vagy matekozni. Amikor maguktól akarják csinálni, akkor hagyjuk nekik„

 mondta a tanár a The Guardiannak.

Az iskolában nincsenek tantermek, nincs órarend, tanóra, házi feladat és írásbeli teszteket sem írnak. Helyette a gyerekek kirándulnak, halászni tanulnak, tüzet raknak és oposszumokra vadásznak. Az alapító szerint a hagyományos tanrendű iskolákkal az a baj, hogy nem készítik fel a tanulókat a globális problémákra, a klímaváltozásra, ezért érezte úgy, hogy szükség van egy radikálisan másfajta oktatásra, amelynek alapja az alapvető készségek elsajátítása a túléléshez.

A Bush iskola az új-zélandi oktatási minisztérium nyilvántartásában önálló iskolaként szerepel, amelynek nem kötelező betartania a szabványos új-zélandi tantervet, de mégis a minisztérium felügyelete alatt áll. Az oda járó gyerekek szülei pedig azt mondják, örülnek, hogy a kicsik nem stresszesek, akkor kezdik el tanulni a kötelező tárgyakat, amikor ők szeretnék, nincs rajtuk nyomás, idejük nagy részét pedig a természetben töltik, ami különösen jó hatással van a lelki és szellemi fejlődésükre egyaránt.

Írta: Farmosi Nóra

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta