A nyelv, amit beszélsz, befolyásolja, hogyan látod a világot

Rovat

Megosztás

Anyanyelvünk az, amit, gyermekkorunktól kezdve használunk. Gyakran mondják azt is, hogy ez az a nyelv, amellyel megfogalmazzuk, amelyen keresztül kifejezzük saját gondolatainkat, ezzel együtt saját magunkat is. Egy új tanulmány szerint az anyanyelv azt is befolyásolhatja, ahogyan a körülöttünk levő világot látjuk.

A Psychology Science folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy az olyan specifikus dolgok, mint az, hogy az emberek megneveznek-e egy-egy árnyalatot, befolyásolhatja azt, hogy egyáltalán látják-e azt. A kutatás egyébként a berlini Humboldt Egyetem professzorainak munkája, és egy az úgynevezett Sapir-Whorf hipotézisre épül.

A teória szerint a beszélt nyelv formálja a gondolkodásunkat, és már egyetlen új tanult nyelv is drasztikusan megváltoztathatja azt.

A kutatásnak 28 görög anyanyelvű, 29 német és 47 orosz ajkú résztvevője volt. A görög és az orosz nyelvnek is egyaránt megvan a külön szava a világos- és sötétkékre, azonban nincs külön a kék színt jelölő szavuk. A németeknél ezzel szemben létezik a kék, de nincs külön szó, ami az árnyalatokat jelöli, például nincs külön szó, ahogyan a világoskéket hívják, azonban van módszerük arra, hogyan írják körül.

Az önkéntesek 13 különböző színű alakot kaptak egy színes háttéren, és egy szürke félkörön, amely csak egy bizonyos ponton jelent meg. A háromszög alak 5 esetben is felbukkant, különböző háttérrel, és a kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy ez észrevehető-e, ezért még a résztvevők agyműködését is megfigyelték. “Alapvetően a háromszög világoskék volt egy sötétkék háttérkörön; világoszöld a sötétzöld körön; vagy világos vagy sötétkék, egy világos, vagy sötétzöld háttérkörön, “jegyezte meg a British Psychological Society.

Amikor véget ért a kísérlet, megkérték a résztvevőket, hogy mondják meg, mennyi háromszöget láttak, ha láttak egyáltalán. A görög nyelvet beszélők nagyobb arányban észlelték, amikor világos és sötétkék párosítás volt, mindkét verzióban, azonban kisebb arányban vették észre a zöldeket.

A németeknél arányában véve nem volt különbség a zöldek és a kékek között, de az oroszok, akárcsak a görögök, könnyebben észrevették a kék árnyalatokat a zöldeknél.

Az EGG gépek eredményei és az előzőek azt mutatják, hogy a beszélt nyelv befolyásolja azt, ahogyan a dolgokat látjuk, tehát egyike azoknak a manipuláló erőknek, amelyek meghatározzák azt, amit tudatosan érzékelünk.

Persze az eredmény nem vehető készpénznek, hiszen a tanulmány meglehetősen kicsi volt, és talán kissé korlátozott is abban a tekintetben, ahogyan a témát megközelítették, mindenesetre érdekes a feltevés, mely szerint a nyelv, amit beszélünk hatással van arra, ahogyan a körülöttünk lévő világot látjuk.

Fotók: telc.net, mycroft.ai

Beszélt nyelv
Milyen idegen nyelvet beszélsz?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta