Ezt nézed:  / Suli / Nyelvvizsga felvételire?

Nyelvvizsga felvételire?

A nyelvvizsgára mindenkinek szüksége van, ha a felsőoktatásban szeretne oklevelet szerezni. Neked még van időd elsajátítani a választott idegennyelvet, de néhány év múlva már felvételizni sem lehet nélküle!

A jelenlegi gyakorlat szerint, alapképzésen az kaphatja kézhez a diplomáját, aki rendelkezik legalább egy ‘C’ típusú, középfokú államilag elismert, általános nyelvi, komplex (B2 szintű) nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával. Sokak számára  okoz komoly gondot ennek a megszerzése, hiszen több tízezerre tehető azon tanulóknak a száma, akik nem teljesített nyelvvizsga miatt nem tudták még átvenni diplomájukat az elmúlt években.

A 2020 január 1.-jétől életbe lépő törvény szerint azok jelentkezhetnek felsőoktatási felvételire, akik már megszerezték a középfokú nyelvvizsgájukat. Tehát ez a döntés a mostani hetedikesek felvételijére lesz majd hatással. Nekik már most el kell kezdeni annak megtervezését, hogyan és miként teszik le időre a középfokú nyelvvizsgát.

Ha ezt a rendelkezést már most életbe léptetnék, akkor bizony sokan pórul járnának. A felmérések szerint a 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás során a közel nyolcvan ezer jelentkező középiskolás közül majdnem minden hetedik nyelvvizsga nélkül vágott neki a felvételinek. Végül a felvett hallgatók 60,7%-nak volt már a birtokában államilag elismert, középfokú nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékű dokumentum.

Sajnos ezzel az új törvénnyel nem könnyítik meg azoknak a tanulóknak a dolgát, akik tovább szeretnének tanulni, hiszen sok helyen nem kielégítő a nyelvoktatás, külön nyelvórákat pedig nem mindenki tud fizetni. Félő, hogy 2020-tól sok diák emiatt esik el a továbbtanulás lehetőségétől.

 

Nyelvvizsga vs felvételi
Te hogy állsz a nyelvvizsgával?

forrás: eduline

Képek: mumabroadlife

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share