Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Október 24. | A pusztulás napja!

Október 24. | A pusztulás napja!

Október 24-én egy egész városnyi embert pusztított el a vulkáni hamu! A vulkán kitörését számtalan földrengés előzte meg, aminek okán, sokan már akkor elhagyták otthonaikat, miközben rengetegen haltak meg.

Kr. u. 79-ben, az olaszországi Vezúv velőtrázó robbanással kitört, vulkáni hamuja pedig maga alá temette a hegy lábánál fekvő, Pompeji városát.

A kutatók, a város eddig feltáratlan területén, nemrég egy szénfeliratot találtak, amely arról tanúskodik, hogy a pompeji pusztulás általunk ismert dátuma – augusztus 24. – téves. Az ókori város, a szénfeliratból következtetve, október 24-én semmisült meg, azaz pontosan 1939 évvel ezelőtt.

A vulkán kitörésekor hatalmas fekete felhő tört fel, magassága a 30 kilométert is elérhette. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ott élő emberek, a 300 fokos vulkáni felhőben azonnal elégtek. Ezért lehetséges az, hogy az ott talált, megkövült tetemek, kezüket az arcuk elé tartják rémületükben, görcsbe rándulva.

Pomeji városa, Olaszország – a római Forum Romanum után – második leglátogatottabb turista célpontja, amelyet évente 2 millióan keresnek fel.

A Vezúv környékét jelenleg is lakják, közel 600 ezren élnek a közvetlen szomszédságában a jelenleg alvó, de még aktív vulkánnak. A tudósok szerint bármelyik pillanatban ismét kitörhet!

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share