Öltözz “zölden”! A környezetbarát, mégis divatos és különleges ruhatár titka

Rovat

Megosztás

Annyi divatirányzat van, hogy szinte lehetetlen tartani a lépést velük. Mégis, divatirányzat és divatirányzat közt is van különbség! És azt tudtad egyébként, hogy a divatot mi magunk, azaz a fogyasztók befolyásoljuk? A környezettudatos divat egyik nagyasszonya pedig, épp Emma Watson, akiről azt hiszem kétség kívül elmondható, hogy szupermenő és követendő példa!

De egy picit vissza a divat befolyásolásához! Ahogy írtam, nem a divattervezők, a nagy márkák mondják meg nekünk, hogy mi a divatos, hanem mi, a ruhák, a termékek viselői! A nagy márkák az embereket követik, figyelik, hogyan változik ízlésünk, és ehhez, azaz hozzánk igazítják az újabb kollekciókat! Vagyis, tehetsz, tehetünk azért, hogy valamit divatba hozzunk! Ha a környezettudatos öltözködés divatját terjesztjük, kevés időn belül ez lesz a legmenőbb irányzat a világon! (Megsúgom, már ma is egyike a legmenőbbeknek.)

A környezettudatos öltözködés, avagy az ökodivat kapcsán épp a múltkor írtam egy cikket, amiben arról volt szó, hogy érdemes kipróbálni a ruhacserét a legjobb barátnőddel, barátoddal. De ha még többet olvasnál a fenntartható öltözködésről, akkor ajánlom, hogy látogasd meg a Te szent kacsa!, azaz a Holy Duck blogot, amit Magyarország vezető ökodivat bloggere, Mengyán Eszter ír! Eszter teljesen beleásta magát a témába, és nála nem csak a legpontosabb információk találhatóak meg – például arról, hogy a divatipar az elsők közt van a legszennyezőbb iparágak közt, ami azt jelenti, hogy a Föld és az emberiség kihalásáért dolgozik gyakorlatilag… – , hanem olyan magyar tervezők, termékek is, amik a fair trade, a környezettudatosság nevében alkotnak!

Sőt! A Holy Duck követői rendszeresen kedvezményekhez jutnak ezeknél a különleges magyar tervezőknél, így nem csak környezettudatosan, de igazán különlegesen is öltözhetnek! Ezek a tervezői darabok persze drágábbak, mint egy H&M ruci, de szinte nulla rá az esély, hogy szembejönnének veled az utcán! Arról nem is beszélve, hogy minőségibb alapanyagokból készülnek, így hosszabb az élettartamuk!

A fast fashion ( a boltokban évszakonként, évenként változó divat) egyre unalmasabb, és ha jól megnézed, oda vezet, hogy egy csomó egyforma ember mászkál az utcán. A slow fashion egyik legfontosabb része, hogy azt támogatja, önmagad légy! A slow fashion jegyében öltözködsz, ha a barátnőiddel tartotok bőrönd bulit, és akkor is, ha turkálózol. A turikincsek (szintén a Holy Duck zseniális szóalkotása) olyan ruhadarabok, amik sok esetben sokkal minőségibbek, sőt márkásabbak, mint amit egyébként a zsebpénzedből megengedhetnél magadnak.

Gondolj bele, mennyire vagány lenne egy eredeti Levis farmer tizen-huszonezer helyett, maximum három vagy ötezer forintért. Egy eredeti Zara selyeming párszáz forintért, igazi bőrdzseki, vagy Lacost pólók szintén párszáz párezer forintért… Ha szereted a márkákat, ha imádsz kincskeresni, irány a turi! Egyébként a turkálók is egyre divatosabbak! Olyan kalapokat, sálakat, kiegészítőket lehet kapni bennük, amiket a nagy márkáknál már nem is!

És, hogy mi tartozik még a környezetbarát öltözködéshez? Hát, az újrahasznosítás! Számos pinterest oldal, vagy diy videó foglalkozik a megunt pólók következő életével! De nem csak pólókból, hanem ingekből, farmek ruhadarabokból, sőt, lényegében bármely megunt ruhádból lehet valami új, a szőnyegtől, a laptop tokon át, a felmosórongyig. Mert a kreativitás is divatos, és menő, a dolgok kidobálása pedig béna és ciki. Ha esetleg az tart vissza, hogy szerinted nincs kézügyességed, kérdezz körbe a barátaid közt, és tájékozódj, hova adhatod le megunt ruháid, ahol új életre kelhetnek! Addig is kövesd mindenki Hermioneját, és ha igazi divat fan vagy, olvass magyar márkákról, tervezőkről! Innen pedig megtudhatod, mi az első 5 lépés, hogy “zöld” módon öltözködj!

Az etikus divatról egyetlen képben

 

*

Képek: alternativenergia.hu; holyduck.hu; diverzitiegyesület.hu; conradmagazine.com; szuptnyikshop.hu; thegreenhub.com

A zöld az új fekete, ökodivat
Mit gondolsz a környezettudatos öltözködésről?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta