Önfeláldozás, kitartás és bátorság – Hétköznapi hősök történetei

Rovat

Megosztás

Bár sokan azt hiszik, hogy a szuperhősök a képzelet szülöttei, számos példa igazolja, hogy látszólag hétköznapi alakok is képesek magasan az átlag fölé emelkedni.

Az indiai Dashrath Manjhiban egy világ omlott össze, amikor imádott kedvese, Falguni Devi meghalt, mert egy baleset után nem tudták időben kórházba vinni. Később viszont erőt vett magán, és 1960-ban megfogadta, hogy kerül amibe kerül, de eléri, hogy másokkal ne történhessen hasonló tragédia. Mivel a késlekedést jókora, megmászhatatlan, és ezért csak komoly időveszteséggel megkerülhető hegy okozta, a korábban egy szénbányában robotoló özvegy nekilátott, hogy utat vájjon a sziklába. Bár sokan őrültnek tartották, és jószerivel nyomorgott, egy percre sem tett le arról, hogy teljesítse esküjét. Fáradozásai kifizetődtek: 1982-ben, huszonkét esztendőnyi munka után elérte, amit akart, nagyban megkönnyítve ezzel Atri és Wazirganj körzetek lakóinak életét. Nem véletlen, hogy amikor 2007-ben örökre lehunyta szemét, Bihar állam dísztemetéssel búcsúztatta, majd 2016-ban emlékbélyeggel tisztelegtek előtte.

India Today

 

Vele szemben Keith Lane kénytelen volt befejezni áldásos tevékenységét. A szabadidejében Beachy Head Read szikláiról leugró öngyilkosokat mentő ablakpucoló ugyanis fontosabbnak tartotta, hogy életeket mentsen, mint, hogy betartsa az előírásokat. Így, egyebek mellett, védőfelszerelés nélkül dolgozott. Ez tűrhetetlennek bizonyult a hivatásosok szemében, és a pályája során huszonkilenc embert megmentő férfi 2007-en kénytelen volt más elfoglaltságot keresni magának.

Az 1982. január 13-án a Potomac folyó jeges vizébe zuhant, N62AF -ként regisztrált Boeing 737-222 katasztrófája sokkolta az USA lakóit. Hiszen, a gépen utazó hetvenkilenc személyből csupán öten élték túl a tragédiát. Az elhunytak közt volt a negyvenhatodik évében járó Arland Dean Williams Jr. is. Ám ő nem a becsapódáskor vesztette életét. Hagyta, hogy a többiek kapaszkodjanak  a mentőhelikopterről ledobott kötelekbe, és önfeláldozása végzetesnek bizonyult, mert a repülőroncs még azelőtt elsüllyedt, hogy őt is kimentették volna. Nevét ma egy híd és egy iskola őrzi.

Find A Grave

 

Fehér Sándor is teljes joggal vívta ki milliók elismerését. A kapitány, Francesco Schettino vétkes hanyagsága és gyávasága miatt a zátonyra futott Costa Concordia üdülőhajón pillanatok alatt kitört a káosz. A kiváló hegedűművész ellenben ahelyett, hogy menekülőre fogta volna, inkább azzal töltötte idejét, hogy a pánikba esett gyerekeket nyugtatgassa, és mentőmellényt adjon rájuk. Sajnos elkövette azt a hibát, hogy visszament a hangszeréért a hajótestbe, és elnyelték a habok.

Végül, felsorolásunk aligha lenne teljes Anthony Omari Nyaega esete nélkül. A 2012-ben a huszonnegyedik évét taposó kenyai férfi a Faraja árvaház biztonságáért felelt. A rossz környéken lévő, védtelen gyermekekkel teli épület valósággal vonzotta a könnyű zsákmányra ácsingózó rablókat, de ő minden alkalommal elkergette az alávaló haramiákat. Bűnözői körökben veszett híre lett: nem csoda, hogy egyszer egy nyolc főből álló, mindenre elszánt banda rontott rá az épületre. Omari azonban nem hátrált meg: egy a martalócokhoz hajított kalapáccsal sietett a halálra rémült árvák segítségére. Sajnos azonban a túlerő győzedelmeskedett, és az egyik bandita bozótvágó késével irtóztató vágást ejtett a hős védelmező arcán. A történet szerencsére happy enddel végződött. Omari felépült sérüléséből, népszerűségének köszönhetően nyolcvanezer, a Reddit fórumozói által összegyűjtött dollár ütötte a markát, és idővel mérnöki diplomát szerzett.

G.K.

 

Kiemelt kép: http://fitnessandwellnessnews.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta