OP – nem overpowered gamer, hanem operációs rendszer!

Rovat

Megosztás

Linux, Macintosh, Windows, már biztosan hallottál róluk… De vajon tudod mire használjuk és hogy hol kezdődött mindez?

Képzelj el egy termet, aminek a fala egy számítógép.

Forrás: gizmodo.com
Forrás: gizmodo.com

 

Igen, ez elég menő lenne kezdésnek, de most tekintsünk vissza egy kicsit az időben:

Forrás: wired.com
Forrás: wired.com

 

Az első számítógépek kevesebb feladatot láttak el, mint mai utódjuk, azonban kezelésük sokkal nehezebb volt. Erre speciálisan kiképzett ember (operátor)  állt a felhasználó rendelkezésére.

A gép működtetésének gyorsítási igényével párhuzamosan kialakult azaz elvárás is, hogy az operátor feladatait egy program segítségével a gépre bízzák. Az első ilyen feladatokat ellátó program tekinthető az első operációs rendszernek.

DOS

1980-ban az IBM létrehozta a PC-t. Ez volt az első olyan számítógép, amit otthoni használatra szántak. Az erre készült operációs rendszert Bill Gates alkotta és Disc Operating Systemnek, vagyis DOS-nak nevezte el.

Forrás:  imgforall.net
Forrás: imgforall.net

 

Forrás: arcania.hu
Forrás: arcania.hu

 

A DOS operációs rendszer hamar megbukott, mert szinte semmire sem volt alkalmas, és használatát sem sajátíthatjuk el egy unalmas vasárnap délután… Kiadás után, fél év elteltével az IBM kijavította, innen pedig meg sem állt a csúcsig, készítői létrehozták a Microsoft szoftvergyártó céget.

Operating System 2: OS/2

Ez a kettes számú operációs rendszer képes volt egyszerre több programot is futtatni, anélkül, hogy összeomlana tőlük a rendszer. A felhasználói felülete DOS-os volt, de működése már korszerűbb technológiát követ.

Apple Macintosh: MacOS

blue-mac-logo-wide-screen

Az Apple a Motorola cég processzorcsaládjára építve fejlesztett ki személyi számítógépet. Ezek a Macintosh gépek voltak az elsők, melyek grafikus felhasználói felülettel rendelkező operációs rendszerrel (System) kerültek piacra.

Windows

Forrás: logos.wikia.com
Forrás: logos.wikia.com

 

Az IBM és a Microsoft az Apple mintáján grafikus felhasználói felületet készített. Így jött létre a Windows. Az ablakoknak nevezett szoftver DOS alatt elindítva egy grafikus felületet jelenített meg, így ablaknak nevezett téglalapokban különítette el a programokat, melyek futtatásához egérműveletet használt.

Hosszas javítgató tortúra után megjelent (1995-ben) a Windows 95, amely már megjelenés és biztonság szempontjából is nyújthatott annyit, amennyit a MacOS 1986-ban. Ez volt az első többfelhasználós operációs rendszer, ami meg tudta különböztetni egymástól a felhasználókat.

A Windows népszerűségéhez hozzájárul, hogy a játékprogramok 95%-a Windows-ra készül.

UNIX – Linux

Forrás: itworld.com
Forrás: itworld.com

Az UNIX-ot vezető informatikai cégek és amerikai egyetemek közösen fejlesztették. Tulajdonképpen az internet kialakulása neki köszönhető. Eredetileg az UNIX rendszerek összekapcsolásával jött létre a hálózat. A 90-es években egy finn egyetemista megalkotta a saját PC-jére egy unix elveken alapuló operációs rendszert, a Linux-ot. Mivel nem saját ötlete, ezért jogilag nem saját fejlesztés, így mindenki által ingyen elérhető. Az izgalmas benne, hogy a felhasználók tetszése szerint javíthatják az internetre felkerülő javító kódok alapján, így megbízhatóbb és biztonságosabb, mint várnánk.

 

Operációs rendszerek feladatai:

  • a gép hardverelemeinek kezelése, működtetése (driver)
  • alkalmazások futtatása (interface)
  • a feldolgozás ütemezése, erőforrások megosztása (multitasking)
  • adatok kezelése, átvitele
  • kapcsolattartás a felhasználóval (felhasználói felület)
  • programok, adatok biztonságos tárolása
  • működési zavarok jelzése, kezelése

 

Operációs rendszerek
Te milyen operációs rendszert használsz?

 

Borítókép: proxinformatique.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta