Öt szomorú film a szerelemről

Rovat

Megosztás

A romantikus komédiák zsánerét a kevésbé érzelmes alkatúak (lehetnek fiúk és lányok egyaránt) gyakran a hátuk közepére kívánják. Legtöbben a kiszámítható történetvezetésre fújnak, ugyanis ezekben az alkotásokban a film végére általában minden akadály elhárul, a szerelmesek pedig boldogan élnek míg meg nem halnak.

Összeállításunkban most olyan filmeket igyekszünk ajánlani a szerelmről, amik közel sem ilyen egyszerűen állnak ehhez a bonyolult és sokszor érthetetlen érzelemhez. Ezen alkotások, ha néha giccsesek is, bemutatják a szomorú és beteljesületlen oldalait is a szerelemnek; vagyis amellett, hogy szórakoztatóak, még a saját problémáink jobb megértéséhez is vezethetnek.

Igazából szerelem

Untitled-5

Sokan meglepődhetnek a választáson, ugyanis a kereskedelmi tévék karácsonyi listájának örök második helyzetettje, (semmi sem győzheti le a Resszkessetek betörőket) bizony pontosan olyan alkotásként szerepel a köztudatban, amilyenektől a bevezetőben elhatárolódtunk. És igaz is, Richard Curtis 2003-as filmjében több példát is láthatunk a legklisésebb filmes szerelemre. Azonban a felépítése miatt, ami számos minitörténetet tár elénk, lehetősége van teljesebb képet mutatni és olyan viszonyokat is bemutatni, amik a film végére sem hozzák el az örök boldogságot. A szerelem szerencsés körülmények között az egyik legjobb dolog, ami az emberrel történhet, de nem mindenkinek és nem ugyanakkor jön össze ez. A film után pedig még inkább egyértelmű, hogy az igazi szerelem egyáltalán nem csak rózsaszín.

500 Nap nyár

tumblr_n52b2cdV4Q1tooqh5o1_500

A film eleve azzal a szöveggel fogadja a nézőt, hogy ez bizony nem egy szerelmi történet, hanem egy történet a szerelemről. Tom és Summer viharos kapcsolatát ismerjük meg, ami a klasszikus nyálas/romantikus pillanatok mellett legalább annyira koncentrál a szerelem viharos oldalaira. A főszereplők emberiek, a szövegek életszerűek, a történetmesélési nyelv pedig szabadon változik a fekete-fehértől egészen a musical jelenetekig, mindegyikkel azt érzékeltetve, hogy milyen mélységeket és magasságokat jár be az, aki szerelmes. A lezárása pedig happy end-nek is tűnhet, de maga a főszereplőt alakító Joseph Gordon Levitt is elmondta egy interjúban, hogy ez nem egyértelmű. Érdemes többször megnézni a filmet és tanulni a „képzeletbeli szereplők” „képzeletbeli problémáiból”.

A Nő

tumblr_n4wwvh3mAq1twyap8o4_500

Joaquin Phoenix alakította Theodore a nem is olyan távoli jövőben él, ahol a mobil eszközökön lévő operációs rendszerek odáig fejlődtek, hogy szinte már igazi embernek tűnnek. A válásán nehezen túllendülő főszereplő pedig olyan jól elbeszélget Samanthával, (akinek Scarlett Johansson kölcsönzi a hangját) hogy szerelmes lesz belé és teljes értékűnek érzi a kapcsolatukat. Ez a 2013-ban Oscar-díjjal is kitüntetett film remek csavarral mutatja be azt, hogy a szerelem, amihez elméletileg két ember kell, milyen könnyen lehet egy önző, egyéni érzés is. A szereplők mondatai kínosan ismerősek lehetnek azoknak, akik túl vannak legalább már egy igazán nehéz szakításon. A film lehetőséget ad arra, hogy ezeket a problémákat kívülről szemléljük és így talán a saját érzéseinkkel is könnyebb lesz boldogulni.

Fejbenjáró bűn

tumblr_mtw087fR4p1sbfelao1_500

Calvin, egy fiatal író, aki sehogy sem képes megírni a következő könyvét, azt gondolja, hogy egy tökéletes barátnő, majd kibillenti a válságából. Ezt a lányt viszont saját magának teremti papíron és ő döbben meg a legjobban, mikor Ruby, aki az ő képzeletének szüleménye, egyszer csak ott ül a nappalijában hús-vér formában. A listán szereplő többi filmhez hasonlóan ebben is megjelenik a „tökéletes partner” lehetetlenségének problémája. Az emberek egyaránt rendelkeznek jó és rossz tulajdonságokkal és tökéletesnek gondolt társról is kiderülhet, hogy nem is olyan könnyű egy kapcsolatban élni vele. A filmes „varázslat” segítségével remekül lehet bemutatni azokat a tipikus viselkedésmintákat, amik ismerősek lehetnek friss szerelmesek számára is.

Az utolsó csók

tumblr_mgie2twaWj1qe8di7o1_500

A listán szereplő filmek közül talán ennek a legfelnőttesebb a kiindulása, de az alaptémák valószínűleg fiatal szerelmesek számára is átélhetőek. Az utolsó csók középpontjában Michael (Zach Braff) és Jenna (Jacinda Barrett) állnak, akik néhány évnyi járás után, már a családalapításon gondolkodnak. Michaelnek úgy kellene éreznie, mint akinek minden összejött, amire csak vágyhat, valamiért mégis megijed. Félteni kezdi a fiatalságát, ami a családalapítással örökre véget ér, valószínűleg ezért bonyolódik viszonyba Kimmel (Rachel Bilson) a csábító főiskolás lánnyal. A hosszú távú kapcsolatok legjellemzőbb buktatóit remekül ábrázolja a film, olyan jeleneteket mutat amik a legtöbb romantikus komádiából kimaradnak a befejezés pedig számos kérdést vet fel az emberben.

cikk címe teszt nita
Miért szereted a csokit?

 

Borítókép: Fandango.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta