Óvatosan ünnepekkor!

Rovat

Megosztás

Hová érdemes utazni a téli ünnepekkor? Mire célszerű ilyenkor odafigyelni? Nem tudod, mit ajándékozz az általad húzott osztálytársadnak? Többek között erről is szó volt a heti Juventus Raido Tours műsorában. Dr. Kiss Róbert Richard beszélgetett a Középsuli életmód rovatvezetőjével Sramkó Nórával, Sárvári Krisztina szállodaigazgatóval, valamint Vizi Istvánnal.

Manapság már előszeretettel utaznak el az emberek a karácsonyi és a szilveszteri ünnepekkor is, hogy kipihenhessék, vagy éppen kiszórakozhassák magukat, akár életkortól függetlenül.

Sárvári Krisztina a Noszvaj Oxigén Hotel szállodájának igazgatója szerint sincs ez másképp. Azonban tapasztalatai szerint általában a nők illetve a gyerekek azok, akik eldöntik, hogy a család mikor és hová utazzon.

 „Azt mondják, hogy a hölgyek hozzák meg az utazással kapcsolatos döntéseket belföldi és külföldi utazásoknál egyaránt.”

 

A gyerekek számára legalább annyira fontos lehet, hogy milyen körülmények között töltik el azt a pár napot, mint a szülők esetében. Ennek része maga a szálloda, a szolgáltatások és persze azok a játékos szórakoztató programok azok, amik miatt úgy érzik, hogy érdemes oda visszamenni.

 „Nálunk a legszebb mondat ami eddig elhangzott egy gyerek szájából az volt, hogy én ennek a szállodának annyi csillagot adnék, amennyi csillag van az égen.”

 

A tapasztalat az, hogy a gyerekek is csak egy adott korig utaznak együtt szüleikkel.

 „14-15 éves korig még szoktak együtt jönni, főleg hogyha testvér is van a családban. Ilyen 16-17 éves kortól már nem annyira jellemző, hogy a családok együtt jöjjenek. Talán a karácsi ünnep kivétel ez alól, hiszen az mégis csak egy családias ünnep.”

 

10859854_10203289011735411_1419111790_n
Sramkó Nóra, a Középsuli életmód rovat vezetője

 

Sramkó Nóra a Középsuli életmód rovatvezetője is hasonlóképpen vélekedik erről. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szilveszteri bulikon a fiatal gyerekek legtöbbször a szüleik nélkül, saját társaságukkal mennek el szórakozni, amire azért vigyázni kell, hiszen nem kevés veszélyt rejt ez magában.  Személyes tapasztalataival hívta fel erre a figyelmet.

 „Történt sajnos egy eset az ismerősömmel, aki túlöntött a garaton és kiesett az erkélyről elég magasról ahhoz, hogy ő már ne lehessen itt velünk.”

 

 Dr. Kiss Róbert Richard is mesélt személyes élményéről amikor is egy szentestei napon a csúszós úton megcsúszott autójával és beleborult az árokba.

 „Hatalmas hó volt.  Annyira csúszós volt az út, hogy egész egyszerűen egy teljesen egyenes terepen megcsúsztam, majd fejjel lefelé beleborult az árokba az autó. Az volt a szerencsém, hogy egy Zsigulival 4-5 délceg fiatalember megérkezett, megfordították az autót és rárakták az útra, és csodák csodájára elindult az autó is.”

 

Vizi István az Eszterháza Központ marketing igazgatója, és maga az Eszterházy Kastély izgalmas adventi meglepetéssekkel várja idén a vendégeket.

 „Egész napos vásárt rendezünk, ahol olyan minőségi termékeket árulunk, mint a kézműves áruk, valamint ételekkel, italokkal, forralt borral kínáljuk az ideutazókat. Megnyitjuk a játszóházainkat, van hercegi konyhánk, kínai teázónk, valamint zenésmúzeum pedagógiai programokat is tartunk. A gyerekek akár még barokk ruhákba is felöltözhetnek. Adventi vasárnapjainknak a fénypontja, amikor majd 17 órától egy kórus fellépése mellett meggyújtjuk a gyertyákat.”

 

A középiskolások körében népszerű a karácsonyi húzás. Azonban ha olyan embert húz az illető akit kevésbé vagy egyáltalán nem ismer, akkor jó sok gondolkodást igényelhet az, hogy mi is lenne a megfelelő ajándék. Erre adott tanácsot Sramkó Nóra.

 „Egy nagyon kis frappáns módon kiderítheted, hogy mégis mire vágyik anélkül, hogy megkérdeznéd tőle és lelőnéd a meglepetés örömét.  Például cetliket helyezhetsz el a táskájában, vagy valahol a személyes cuccai között ahol mindenképpen meg fogja találni és utalhatsz arra, hogy hol hagyhatja azokat a válasz cetliket, amiken a kérdésekre adott válaszok szerepelnek.”

 

A szilveszteri bulikat van aki belföldön, és van aki külföldön szereti tölteni.  Dr. Kiss Róbert Richard inkább az utóbbira voksolna.

 „Nagyon durva szilveszteri kalandjaim voltak az elmúlt években Magyarországon, de annyi balszerencsés magyar szilveszterem volt, hogy utána elhatároztam, hogy csak külföldön fogok majd szilveszterezni. Ezután mindenféle támogatók és forgatások segítségével kimentem ahová tudtam.  Ecuador fővárosában Quitoban minden szilveszter idején az autók elejére bábukat kötnek, amiket előtte megmintáztak annak a képére akiket nem szeretnek, és utána neki mennek valaminek, hogy fájjon a bábunak. Utána egy tüzet raknak Quitoban, és az összes bábut elégetik. Copacabanan 2 millió ember szilveszterezik együtt és élvezik a bulit. A Times Squaren pedig aki oda fér és vár 7 vagy 10 órát, az élvezheti a szilveszteri bulit feltéve, ha azt is élvezi, hogy mosdóba sem tud elmenni a nagy tömeg miatt. Idehaza olyan is volt, hogy az angyalka szárnya kigyulladt, és egyszer még a céges karácsonyfa is úgy, hogy majdnem leégett a fél szórakozóhely. Tehát vigyázni kell a gyertyákkal. ”

 

Amit még mindenképpen fontos lehet tudni, hogy az ünnepekkor a foglalásokat jó előre érdemes lefoglalni. A szilveszteri bulikat ez esetben december 15-20-ig.

 Dr. Kiss Róbert Richard „Voltam már én is úgy, hogy az utolsó pillanatban döntöttem. Ezek a magyarországi szilveszterek általában kudarcba fulladtak. Egyszer például tanúskodnom kellett, mert tömegverekedés tört ki ott ahol szilvesztereztem, és az őrszobán kellett töltenem az ünnepet, hogy tanúskodhassak. Előfordult már az is, hogy nagy tűzijátékozás ideje alatt olyan sűrű köd volt, hogy nem lehetett rendesen látni a tűzijátékot. A hidegben ázva, fázva hallgattuk, ahogy puffannak a rakéták. Meg itt Budapesten már olyan is volt, hogy a ruhatárból ellopták a kabalátokat. Talán ha nincsenek nagy elvárásaink a szilveszterrel, akkor sikerülhetnek a legjobban.”

 

Az adventi illetve karácsonyi vásárok is nagy sikernek örvendnek kortól függetlenül. Olykor egészen egyedi és izgalmas dolgokat is lehet ott találni, de nem ritkák a már jól megszokott klisé termékek is. Az utóbbi években viszont most már egészen izgalmas és különleges előadásokkal és programokkal is megpróbálják feldobni ezeket az eseményeket.

 Sramkó Nóra „Elsősorban a kézműves termékekre támaszkodnak, ami valamivel különlegesebb, mint hogyha egy bevásárlóközpontban vásárolnánk. Mi általában nem vásárolni megyünk ki, hanem inkább a hangulat miatt, illetve elfogyasztani egy kis forralt bort és hasonlók. ”

Dr. Kiss Róbert Richard „Nekem a kedvencem elsősorban Berlinben a lángos. Ott több féle lángost is lehet kapni a karácsonyi vásárban, például lekváros vagy pudingos lángost, csak azt ne foghagymával együk. Hozzáteszem írtam egy könyvet Így látják a magyarokat címmel, amiben a kínaiakat is megkérdeztem, hogy mi a véleményük Magyarországról, és az egyik kínai azt mondta, hogy azért szeret itt Magyarországon élni, mert itt annyira gagyi dolgokat is el lehet adni, hogy azt már Kínában sem vennék meg. Persze a karácsonyi vásárok színvonala mostanában egyre inkább felfelé mozdul, bár hozzáteszem a cserépedény és a bögre még mindig jellemző. Bécsben és néhány német helyen a forralt borért és teáért régen 2 eurót kellett fizetni és a  bögréért is, most már 3 eurót, ami visszaváltható, de hát a vásárlók egy része nem akar még egyszer sorba állni, vagy inkább hazaviszik emlékbe. Bécsben még mi is eladtunk 1 filléres bögrét 3 euróért. ”

 

Vannak iskolák, amelyek már ilyenkor elkezdik tervezgetni az osztálykirándulásokat. Általában belföldre, de van amikor külföldre is van lehetőségük kiutazni a diákoknak akár oktató jelleggel.

Végezetül hogy melyek a legnépszerűbb helyek Magyarországon?

 Sramkó Nóra „Elsősorban nagyobb városokat céloznak meg, Debrecen, Szeged általános célpont, de Balatont is kifejezetten szeretik. A szülőknél  már nem jellemző, hogy elkísérik a diákokat, de kísérőtanár mindenféleképpen szokott lenni ilyenkor is.”

 

RadiTours izgalmas témái minden kedden 19:00- 21:00-ig a Juventuson.

 

Ünnepek
Ti együtt szoktátok ünnepelni a családdal a téli ünnepeket?

 

 

Fotók:
tumbr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta