Pánszexualitás. Mit is jelent pontosan?

Rovat

Megosztás

A mai generációban szinte lehetetlen, hogy ne hallottuk volna azokat a szavakat, mint például a homoszexualitás vagy heteroszexualitás. Azonban vannak olyan kifejezések, amelyekről lehet, hogy hallottál már – de jelentését még nem ismered. Ilyen például a pánszexualitás. De mit is jelent? Lássuk!

Olvashattál már olyan cikket, ami ezt boncolgatja: Bűn, ha lány létedre a lányokat szereted?, azonban most kifejtjük mi történik, ha nem csak a lányokat, hanem a fiúkat – bármilyen szexuális beállítottsággal rendelkező embert szeretsz.

Most pedig helyezkedj el és vedd elő a jegyzetfüzeted! Elkezdődött a tanóra! Lássuk először is a pontos definícióját – mit is jelent, ha valaki pánszexuálisnak; avagy omnioszexuálisnak tartja magát.

Fotó: Pinterest

Definíció: A szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat. A pánszexualitás egy teljesen önálló szexuális irányultságnak vagy a biszexualitás egy ágának tekinthető.

2018-ban kihirdették a legkeresettebb internetes szavakat és az amerikai Merriam-Webster online szótár adatai szerint a “pánszexuális” volt a harmadik kifejezés, amely a legjobban érdekelte az embereket. Akkoriban több sztár is bevallotta, hogy ezzel a szexuális irányultsággal rendelkezik, köztük Janelle Monáe színész-énekesnő is.

Fotó: Humenonline

De akkor most kihez vonzódnak?

Bárkihez.

A pánszexuális emberek nemcsak férfiakhoz vagy nőkhöz vonzódnak, hanem a transzneműekhez, kétneműekhez és semlegesekhez is. Tehát ez a fogalom nagyban eltér a homoszexualitástól, illetve a biszexualitástól is, mivel sokkal összetettebb és kifejezőbb jelentéssel bír. A pánszexuálisok úgy gondolják, hogy nem a biológiai és társadalmi nemünktől függ az, hogy vonzódunk-e a másikhoz. Egyszerűen fogalmazva: nem kötik nemekhez a szerelmet és az érzelmeket.

Fotó: Humenonline

Természetesen egy csipetnyi divatot is felfedezhetünk a fogalommal kapcsolatban, főleg, ha földhözragadtan gondolkozunk. Hiszen mondhatni, nem sokban különbözik egy pánszexuális, egy biszexuálistól. Azonban a biszexuális nem vonzódik transznemű személyhez. Mégis érezhetünk egy kis felkapottságot és média hajhász szagot a dologban, főleg a hirtelen növekvő sztároktól származó bejelentésekkel kapcsolatban is.

Itt van példának még egy sztár, aki szintén bombaként robbantott a hírrel, mikor bejelentette, hogy pánszexuális.

Fotó: Pinterest

Miley Cyrus is nyíltan vállalta “másságát” és büszkén jelentette ki, hogy ő se nem hetero, se nem meleg. 2016-ban pedig ezt nyilatkozta a Variety-nek:

Már régen is gyűlöltem azt a szót, hogy biszexuális, mert beskatulyázva éreztem magam tőle, mert én nem úgy gondoltam egy emberre, hogy azt most fiú vagy lány. Valamikor ötödik vagy hatodik osztályos koromban világosodtam meg.

 

De nem ő az egyetlen sztár, aki így vélekedik. Köztük Angelina Jolie és Madonna is pánszexuálisnak vallja magát.

Pánszexualitás.
Neked van pánszexuális ismerősöd?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta