Parfümöt kaptál Karácsonyra? – Neki köszönheted!

Rovat

Megosztás

 

Bevallom, a Karácsonyt nem csak a hatalmas kajálások és a forralt boros esték miatt várom minden évben – hanem az egész évre elegendő parfüm ellátmány miatt is! Na persze könnyű akkor, ha sosem hibázik, akitől kapod, ami külön meglepő, ha az a valaki 50+-os apukád, de tényleg így van! Na, de a lényeg: van még valaki, akinek parfümjeinket köszönhetjük: a legendás Coco Chanel!

A Chanel divatház számtalan könyvben és filmben megénekelt hihetetlen karizmájú alapítója többet tett a nőkért, mint eddig gondoltad! – írja A világtörténelem legszebb női c. könyvben Kiss Róbert Richárd. 1921-ben a már sikeres divatházat igazgató Chanel úgy döntött, illatszerekkel bővíti termékpalettáját.

Mindaddig csak természetes anyagokat használtak illatszerek készítésére, de egy tehetséges kémikus Ernest Beaux számtalan kísérletet végzett arra, hogyan lehetne mesterségesen is csodálatos illatokat előállítani. Kísérletei sikkerel jártak, ugyanis megszülettek az aldehidek – ezek olyan anyagok, melyek bár szintetikusak, mégis ellenállhatatlan virágillattal rendelkeznek, és jóval több variációban felhasználhatóak, érdekesebb, izgalmasabb illatok hozhatóak létre velük, mint az addig használt természetes olajokkal, kivonatokkal.

letöltés (3)

Az első aldehidekkel készült illat a mára legendássá vált Chanel Numero 5, melyet azóta is változatlan formában lehet megtalálni az üzletek polcain. Van egy óriási történet a könyvben arról, hogy született meg a parfüm: állítólag több, egyes források szerint 20 variáció is született Chanel számára Beaux-tól első közös munkájuk során, és végül ezek közül Coco az 5. üveget  választotta, így született meg a név: Chanel, 5-ös számú. A parfümöt aztán az 5-ös szám bűvöletében, 1921 (!) 05. 15.-én 5 órakor mutatták be a nagyközönségnek. Stílusos, nemde?

 

 

 

Fotó kredit: Chanel.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta

Előző cikkFifa vs. randi?
Következő cikkHelyesírási teszt! No. 2