A pénz története 1.

Rovat

Megosztás

Pénz, zsozsó, zsuga, lóvé, della, guba, lé, steksz, suska. A pénz, mint fizetőeszköz olyan régóta jelen van már az ember életében, hogy számtalan kifejezés született a megnevezésére. Te is biztosan penge vagy ha a szlengjéről van szó, de tudsz-e róla mást is? Mondjuk a történetét.

A pénz formája kultúránként nagyon különböző lehet, hiszen papír, fém pénz vagy éppen kagyló, de színes gyöngyök is válhatnak fizetőeszközzé.  Ezek önmagukban, puszta fizikai tárgyként nem igazán érnek sokat. Ami mindegyikben közös az a fizetőeszköz értéke, amivel mi emberek ruházzuk fel ezeket a tárgyakat.  A pénz értéke fizetőeszközként és mértékegységként funkcionál, de a jólét fokmérője is. A pénz lehetővé teszi, hogy az emberek vagyontárgyakat szerezzenek maguknak, különböző szolgáltatásokat vegyenek igénybe és lehetővé teszi, hogy egy bizonyos pénznemben fejezhessük ki a vagyonunkat. Ezen kívül anyagi biztonságot nyújt a jelenben és képes új távlatokat nyitni a jövőre. De honnan indult, hogyan jutott el napjainkig és hol tart ma?

fun money coupon wolf of wall street fun coupons

A pénz, mint fizetőeszköz már nagyon régóta az emberi történelem szerves része, közel 3 ezer éve van jelen a pénztárcákban. De mivel és hogyan vásároltak az emberek azokban az időkben, amikor a pénzt még nem “találták fel”? Hát csereberéltek. Ezt hívjuk cserekereskedelemnek.  A cserekereskedelem különféle tárgyak, ennivaló vagy egyéb javak, szolgáltatások közvetlen cseréjét jelentette. Például, ha Te adsz nekem egy megfaragott dárdahegyet én adok neked egy kiló mammut húst. Valahogy így nézhetett ki az ősidőkben egy üzleti tranzakció, csak persze sokkal hosszadalmasabb tárgyalás és alkudozás előzte meg. Na és persze találni kellett olyan embereket, akik vadásztak, de nem faragtak és megérte nekik elcserélni az elejtett vad egy részét.

Lassan, az idő előrehaladtával a cserekereskedelem mellett megjelent az árukereskedelem, amikor különböző javakkal fizettek a kiszemelt dolgokért, például prémmel, sóval vagy fegyverrel. A világ egyes részein, bizonyos kultúrákban ez a szokás még ma is tartja magát.

Aztán valamikor Krisztus előtt 1100 körül, Kínában az emberek elkezdtek a fegyverek, cserére szánt egyéb használati tárgyak miniatűr, fémből készült utánzataival üzletelni. Ezt idővel még tovább fejlesztették, hiszen senki sem szeret éles, szúrós kis mütyűrökkel a zsebében közlekedni, így azokat felváltották az apró, kerek, tenyérbe simuló kis érmék…

movies money smoking better burning

Folytatása következik!

 

 

A pénz története
Te megdolgozol a zsebpénzedért?

Képek: mewezen, giphy

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta