Ezt nézed:  / Hírek / A pesti srácok nyomában – programajánló az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából

A pesti srácok nyomában – programajánló az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából

60 éve, azaz 1956. október 23-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége által szervezett budapesti tömegtüntetéssel – és ehhez társuló vidéki megmozdulásokkal – vette kezdetét az az egész országot lángba borító forradalom, aminek legfőbb kiváltó oka a sztálinista diktatúra által keltett általános társadalmi elégedetlenség volt.

A harcok számtalan tagja a 20 éves kort sem töltötte be, a legendás Corvin közieknek is körülbelül 80%-a volt gyermek vagy fiatal tizenéves. A szabadságért való küzdelem segélykiáltás volt egy terhelt történelmi időben, résztvevői az elnyomás elleni küzdelem jelképeivé váltak.

Október 23-án emlékezzünk a szabadságharcosokra, emlékezzünk a pesti srácokra.

pestisrácok

Programok október 23-án, vasárnap.

A 6-os és a 49-es villamos vonalán korhű, ünnepi járatokkal lehet utazni egész nap, a megállókban pedig rikkancsok fognak állni, korabeli híreket kiáltva az utasoknak. A villamos érinti a forradalom egyik legfontosabb és legtovább kitartó ellenállási pontját, a Corvin közt is.
A 6-os villamos megállói: Széna tér, Jászai Mari tér, Nyugati pályaudvar, Blaha Lujza tér, Corvin köz
A 49-es villamos megállói: Móricz Zsigmond körtér, Gellért tér, Kálvin tér

villi

Ha szeretnél még jobban elmerülni a korszakban, akkor téged is vár a Pesti Srácok Emlékpark. Azon túl, hogy sok újdonságot megtudhatsz a pesti srácokról, érdekes, a korszak öltözködési divatját, kedvelt ételeit, sportjait, használati eszközeit is szemléltető programokkal várnak. Ezen kívül kortárs művészeti bemutatókon, filmvetítéseken, este pedig klubkoncerten vehetnek részt az érdeklődők.

ruszkik haza

Október 23-án egész nap ingyenes látogatható a Terror Háza Múzeum, amely 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket. Itt érdemes nagy sorokra számítani, ezért ha szeretnétek mindent megnézni, érdemes időben érkezni, akár már nyitás előtt. Kiváló program lehet az egész család számára. Ráadásul most az állandó kiállításokon kívül, az 56-os emlékév apropóján megrendezett Egy akaraton elnevezésű kiállítás is megtekinthető, ahol a VR szemüvegeknek köszönhetően testközelből élhetők át a forradalom legfontosabb pillanatai.

 

“…és mégis itt vagyok” címmel nyílt tárlat a Mai Manó Házban a forradalom 60. évfordulója alkalmából. A kiállítás a forradalom következményeit tár­ja a közönség elé, hiszen az októberi események után kétszázezer magyarnak kellett elmenekülnie a hazájából, hogy egy idegen országban kezdjen új életet. A kiállított fotók 1956 októberének eseményei után az Egyesült Államokba elsőként érkezett menekültek tapasztalatait mutatják be.

Ha esti programra vágysz, akkor érdemes kisétálnod a Sportarénához, hiszen 18 és 22 órai kezdettel is egyedi fényinstallációval emlékeznek meg 56 hőseiről. Ha pedig vasárnap esetleg lemaradnál róla, november 4-én a forradalom leverésének évfordulóján, a Terror Házánál és a Szent István Bazilikánál is fényfestéssel emlékeznek, aznap mindkét rendezvény 19 órakor veszi kezdetét.

További programok az emlékév keretein belül:

Ha kedveled a komoly zenét, és november 4-én szívesen emlékeznél Mozartot hallgatva 56 hőseire, látogass el a  Szent István Bazilikába, ahol W. A. Mozart: Requiem című művével adóznak a forradalom áldozatainak. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.

 

Végül pedig, ha szeretnél a korszakkal kapcsolatos vagy akkoriban játszódó filmeket nézni, hogy még jobban átélhesd az 56-os események hangulatát és érzésvilágát, akkor vár a Corvin mozi Szabadság, Szerelem néven futó filmfesztiválja, november 5-6 között, ahol többek között olyan, a szabadságharcot megidéző alkotásokat nézhettek meg, mint a Mansfeld, vagy a rendezvény címét is ihlető Szabadság, szerelem. (Belépés a mozi pénztárában igényelt ingyenes jeggyel lehetséges.)

szabiser

mansi

A felsorolt programok Budapesten kerülnek megrendezésre. A legtöbb helyszín ingyenesen látogatható, helyenként a részvétel regisztrációhoz kötött.

Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?

(Márai Sándor verse)

 

 

 

 

 

 

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share