Próbáld ki ezeket a tanulási módszereket is!

Rovat

Megosztás

Előző cikkünkben megismerhetted a Mnemotechnikai eljárások közül a Helyek módszerét. Ha már gyakoroltad, próbálj ki valami újat most, ha még nem, de tetszik neked, akkor előbb azt a módszert tedd magadévá. Válassz egyet végül, mellyel te fejleszted a memóriád! 

Hol tudod alkalmazni? A tanulásban, a munkában, és talán a neveket is könnyebben tudod majd megjegyezni. Ez a képesség pedig jól jöhet ismerkedésénél is a Középsuli.hu nyitóbuliján, a Szerelepmartyn 🙂

Kulcsszó módszer

Szerintem kijelenthetjük, hogy ezt szinte mindenki ismeri. Klasszikusan azt jelenti, hogy szövegtanulás közben kiemeled a kulcsszavakat, és ezeket próbálod memorizálni. Ha birtokodba kerülnek e kulcsszavak, az egész tananyagot sokkal könnyebben fel tudod idézni. 

Asszociáció módszere

Egy már rögzült emlékképet kell összekapcsolni a megjegyzendő dologgal. Az összekapcsolás alapja lehet például a hasonlóság, az összetartozás, de akár az ellentét is. Esetleg még hangalak is.

Parafrazeálás

Ez egy görög-latin eredetű szó. Valamilyen mű tartalmának saját szavakkal történő leírása, elmondása, átfogalmazása a jelentése. Ezt a módszert alkalmazhatod a szabályok megtanulásánál, a lecke megértésénél. Jól szuperál fizikában, matekban, vagy kémiában, amikor a szabályokat próbálod bemagolni. Azt jelenti, hogy a tananyag egyes mondatait, szövegrészeit számodra érthetően átfogalmazod, úgy, hogy természetesen ugyanazt jelentse. Lehet úgy is, hogy más szavakkal, szókapcsolatokkal fejezed ki ugyanazt a mondanivalót, vagy hosszabb gondolatokat rövidebb mondatokká alakíthatsz át. Esetleg, ha a logikai szálat nem kavarod össze, a mondatok sorrendjén is változtathatsz.

 

Foto: http://howtomakehonestmoneyonline.com/, blog.iqmatrix.com,

aprilspeacecorpsblog.files.wordpress.com, http://cdn.business2community.com/

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta