Puskázásunk története

Rovat

Megosztás

Gimnáziumi osztálytársaimat, különösen a fiúkat, sosem kellett félteni, ha leleményességről volt szó. Ahogy megoldottak egy szódolgozatot, azt a rátermett Odüsszeusz is megirigyelhette volna.

Németóra előtti utolsó percek, izgatott készülődés. A szorgalmasak a könyvben található szójegyzéket memorizálják, hangosan magolva. Majd valaki felkiált: ollót! Kíváncsian pillantunk rá: ugyan minek kell az neki? A fiú- nevezzük B.-nek- nem felel, csak kikapja a felé nyújtott kézből a fegyvert, majd nekiesik tankönyvének. Pár pillanat múlva már hiányzik egy összefirkált lap belőle.

Mindenki őt nézi: hogyan tovább? B. adja az újabb utasítást: ragasztót! Szorgos kezek kutatnak táskájukban. Nem, ragasztó nincs, hangzik a csüggedt válasz. Jó, akkor megoldja máshogy, meg ő! És már nyúl is a kitépett és megviselődött lap után. Nyitja az ablakot és nagy gonddal az üveg mögé helyezi. Nevetünk rajta. Észreveszi, semmi esélyed, húzzák többen. De őt ez egy cseppet sem izgatja. Ő megpróbálta, megtette, amit megkövetelt  a haza, azazhogy a német dolgozat.

A fiúk az ablak elé csoportosulnak, lesik, mikor érkezik a szomszédos épületből a tanárnő. Közben fél szemmel a gyönyörű lapban gyönyörködnek, persze ezt be nem vallanák B.-nek! Egészet üt az óra, normálisabb esetben kezdenénk reménykedni, hogy hátha, de ezúttal izgatottan várjuk a tanárnő jöttét. S már előre nevetünk rajta, ahogy bekopog az ablakon: Mi ez itt?

– Jön! – kiáltja egyikünk, mindenki a helyére siet. B. peckesen nyújtózkodik el a széken, sikerében bízva.

– Szervusztok- köszön a tanárnő mosolyogva. Néhány szempár összenéz, még több ajak húzódik szélesre. De egyelőre síri csönd. Mindenki lapot vesz elő, kezdődhet a dolgozat. A tanárnő diktálni kezdi a szavakat: először jönnek a főnevek, majd az igék harca. B. a már megszokott laza mozdulatokkal veti kiolvashatatlan betűit a papírra, néha-néha az ablakra sandítva. A mögötte ülő páros pedig őt lesi.

– No mi az, min somolyogtok? – fordul feléjük tanárnőnk amolyan énisvoltamegyszerdiák-pilantással. A fiúkból kitör a nevetés.

– Nagyon jó kedvetek van ma- mosolyog a tanárnő is. – De hát kell is egy ilyen nehéz dolgozathoz, ugye? – És beszedi a lapokat. Ők pedig nem bírják megállni, és az ablak felé mutatnak.

– Tessék nézni, mit alkotott a Bandi!

És B. ugyanolyan lelkesen veszi ki az ablakból a puskát, büszkén kihúzva magát, mintha egy hőstettet hajtott volna végre az előbb. Küldetés teljesítve; puskázásból csillagos ötös.

Szerző: Fekete Fanni

(Fotó: onedirection.net)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta