Rólad mit árul el a Facebookod?

Rovat

Megosztás

Mutasd az adatlapod, megmondom, ki vagy.

Béci izgatottan készült a randira: legszebb pólójába bújt, ami nem volt ugyan szögegyenesre vasalva, de a Golce&Dabbana feliratot olvasva ez ugyan kit érdekelhet? A kávézó előtt álldogálva kezdett fogyni türelme: a másik fél húsz perc elteltével sem érkezett meg. Csupán egy ikszlábú, fésületlen, bozontos szemöldökű nőszemély ácsorgott rajta kívül a bejáratnál. Dehát ő csak nem lehet… Viszolygó tekintetük már másodjára akadt össze, amikor az ikszlábú vette a bátorságot, és végre rákérdezett: – Tamás, te vagy az? – Béci kelletlenül bólintott.

– Te viszont nem lehetsz Amália.

– Már hogyne volnék? – csattant az fel, megmutatva gyöngyházfényű fogát, mind a hármat.

– Mert az ő profilképéről egy földre szállt tündér mosolygott rám, amit viszont itt látok, az sokkal inkább egy boszorkány!

Amália sértődötten fordított neki hátat, söprűjére pattanva, de azért, udvarias lány révén, előtte elbúcsúzott tőle.

– Még te nevezel engem hazugnak, te úrifiú, kínai pólóban? Hogy a rák egyen meg! Többet sem bízom meg a Facebookban, legközelebb inkább kártyát vetek!

Az ezeregy ismerős lájkjai

Valóban nem célszerű a közösségi oldalakban megbízni, különösen, ha vakrandiról van szó. Könnyen elkönyvelhetjük az ismeretlen ismerőst közvetlen srácnak, vagy túl ledér leánynak ez alapján, ami egészen távol eshet a valóságtól.

Amália és Béci a randi előtt
Amália és Béci a randi előtt

 

Egy személy adatlapjára pillantva általában ismerőseinek számát nézzük meg először: ha az nagy, akkor biztosan barátságos egyénnel van dolgunk,akit mindenki imád, ellenben ha kétszáz alatti, akkor magába forduló lúzer, akit jobb messze kerülni. Ez elég merész általánosítás. Két- háromezer ismerőst megegyezés útján is lehet szerezni. Léteznek ugyanis olyan Facebookos csoportok, amiknek már a neve is beszédes: ilyen a ’Jelölj Klub!!!!!!’, ami jelenleg 109 080 taggal büszkélkedhet.

Ennek az ellenkező esete, amikor egyébként közvetlen emberek kevés virtuális ismerőst számlálhatnak. Több olyan embert is ismerek (de ténylegesen!), aki havonta egyszer, ha ránéz közösségi oldalára, és sokkal inkább a szemtől szembeni beszélgetések híve.

Duckface esete a tükörrel

Ha az ismerősök számában nem, hát akkor miben bízhatunk? Ennél sokkal árulkodóbbak a megosztott fotók, profilképek, és amit más készített róluk. Puszit dob a csaj? Ide vele! Konditeremben pózol a fiú? Ez egy félisten!

Vagy legalábbis szeretne az lenni. Ez a közösségi oldalak legnagyobb átka: elhitetik az emberrel, hogy itt bátran válhat ideáljává, amihez a rafináltan megvilágított képek is hozzásegítenek. Bár ami azt illeti, lehet akármilyen félénk is egy lány, ha az összes fényképén a száját csücsöríti egy szál melltartóban, az annyira nem is tart a nagy nyilvánosságtól. Hacsaknem titkon azt reméli, a tükörre ragadt maszat az ő bájait is eltakarja.

typical_dirty_mirror_shot_by_thelegendofadalyn-d4utfpo
Ez bizony művészet, buta, aki nem érti.

 

Az első jelek

Profilkép tehát kilőve. A következő, amire a kíváncsi szemek tévedhetnek, az a vizsgált személy által  kedvelt oldalak. Milyen filmeket néz? Szereti a rapzenét? Ketttőnél több könyvet is elolvasott már, és az nem A szürke ötven árnyalata? Ez túl szép, hogy igaz legyen, remélhetőleg nem félrevezetés!

Már csak az illető kiírásai vannak hátra. Szerinte minden fiú szekszi – csapodár természet, első találkozásra helyesírási szótár ajándékba erősen javallott. Egyes lett a matekdolgozata, ezért mindenkit elküldött a fenébe – könnyen haragra lobban, célszerű a randihelyszínt a kocsmáról mozira módosítani. Minden második nap sivár életéről panaszkodik – nem a tettek embere, párjában viszont a világmegváltót keresi. Sikeresen teljesített vizsgának örül, saját verseket posztol, és mondataiban a legnagyobb hiba a lemaradt ékezet? Te jó ég, ő egy főnyeremény! Ideje lenne ismerőseinek a számát plusz egy fővel gyarapítani…

Virtuális éned
Rólad mit árul el a Facebookod?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: tumblr, thelittledreamy.blogspot.com, thelegendofadalyn.deviantart.com,forbes.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta