Saját agya lesz a számítógépeknek, várod már?

Rovat

Megosztás

Sok filmben láttunk már olyan számítógépet, ami éppen olyan, mint egy ember, csak nincs teste. A Vasembert segítő Jarvis is egy saját személyiséggel és aggyal bíró szoftver, de számos más ilyen fantáziagép is van. Most azonban úgy tűnik, hogy, ami eddig csak fantázia volt, hamarosan létre is jöhet.

Egy szoftvernek sikerült elhitetnie a tesztelőkkel, hogy ő egy valódi személy, így 64 év után az Eugene Goostman néven bemutatkozó számítógép az első, amelyik sikeresen teljesített egy úgynevezett Turing-tesztet.

artificial_intelligence_brain_circuit_thinkstock-100528006-primary.idge

Alan Turing 1950-ben létrehozott egy vizsgálati módszert, melynek lényege, hogy egy tudós, egy számítógép előtt ülve, írásban kommunikál két másik alannyal, amelyek közül az egyik ember, a másik viszont gép. Mindkét alanynak meg kell győznie a tesztelőt arról, hogy ő valójában egy gondolkodó ember. Ebben a tesztben nem a tudás számít, mert egy számítógép egyértelműen nagyobb információ mennyiség birtokában van, mint egy átlagos ember, a legfontosabb szempont inkább az, hogy mennyire emberiek a kérdésekre adott válaszok, mennyire kapcsolódnak ahhoz, ami épp az aktuális téma.

Turing szerint, ha a gép a tesztelők legalább 30%-át képes meggyőzni arról, hogy ő nem egy gép, hanem egy valós személy, akkor olyan szintű intelligenciát mutat, ami lehetővé teszi a gondolkodó gép megalkotását.

ahacking

Természetesen az intelligencia fogalma nem merül ki az emberi párbeszédben, de ez a teszt mégis a legnépszerűbb és leggyakrabban ezt használják, ha mesterséges intelligencia tanulmányozásáról van szó.

Sokan nem tartják jó ötletnek a mesterséges intelligencia megalkotását, arra gondolnak, hogy a gépek majd képesek lesznek bármire, fellázadnak, leigázzák az emberiséget, nekünk pedig annyi. Persze ha az egész olyan keretek között működik, hogy teljes mértékben irányítható, akkor nincs baj. Egy saját Jarvisnak viszont mindenki örülne. Vagy egy robotnak, ami magától kitakarít, mondani sem kell neki, sőt be sem kell kapcsolni, mert saját agya van. Mindenesetre, jól halad a tudomány ez ügyben.

Mesterséges intelligencia
Te szeretnéd, hogy legyenek intelligens gépek?

 

Fotók: , scienceofsingularity.com, internetmedicine.com, computerworld.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta