Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Segítenek abban a videójátékok, hogy okosabbak legyünk?

Segítenek abban a videójátékok, hogy okosabbak legyünk?

A videojátékokat sokan kárhoztatják és még többen szabadulnának meg tőlük örökre. Nincs az a szülő, aki örömmel veszi, ha csemetéje egész nap a konzolt nyomkodja, pedig úgy néz ki, segíti a fejlődést!

A videojátékokra könnyen rá lehet kattanni, nem titok, hogy sok fiatalkorú naponta több órát is a képernyő előtt gubbaszt, hogy virtuális világokba temetkezve élje ki a vágyait és hagyja maga mögött a való világot. Az elmúlt években a kutatókat egyre inkább érdekelni kezdte, vajon ezek a játékok milyen folyamatokat váltanak ki a játékosok agyában? Meglepő eredményekre jutottak!

tumblr_nhla1bRknd1so3sado1_r1_500

A játékokról az a közvélekedés, hogy agresszívvá tesznek, hatásukra a fiatalok elvesztik a valóságérzéküket, stb. Tagadhatatlan, hogy a túlzott függőség nem vezet jóra, ám bármennyire hihetetlen, pozitív dolgokat is tartogat egy-egy öldöklős-, menekülős program.

A kutatások leginkább az olyan képességeket tudják elemezni, mint amilyen a megfigyelés, érzékelés, figyelem és az agyról készítenek felvételeket. Így nyert bizonyítást például, hogy a lövöldözős játékok a perifériás látást és az éles látást fejlesztik. Aki sokat játszik, több színárnyalatot tud megkülönböztetni és gyorsabban talál meg céltárgyakat zsúfolt terekben.

picgifs-minecraft-5895241

Aki rendszeresen játszik, annak jobb a rövidtávú memóriája, gyorsabban tud döntéseket hozni és gyorsabban dolgozza fel az információkat is. Az akciójátékok ezeket fejlesztik: térbeli navigáció, memória, reflex, gyors döntéshozás, perifériás látás, 3D-s látás, koncentráció,

a szerepjátékok ezekre hatnak: problémamegoldás, döntéshozatal,

ss_2B_2016-04-10_2Bat_2B09.42.32_.0.0

a MMORPG (sok szereplős online játéktípus) esetén: kommunikáció fejlődik,

a szimulátorok, sport, ügyességi játékok ezeket befolyásolják: kézügyesség, ritmus, hallás.

A játék jótékonyan befolyásolja a diszlexiát és még az időskori demenciát is lassítja, hiszen dolgoztatja az agyat és a memóriát. Hát játékra fel! Ám a mértéktartás is fontos, mert a túl sok videojáték hatása az ellenkezőjére fordulhat. Napi max egy óra még egészséges, de a három óránál több játék már egyáltalán nem.

tumblr_n0f8xl4F6P1tp4olfo1_r1_500

 

Videojátékok segítenek abban, hogy okosabbak legyünk?
Te játszol valamilyen videójátékkal?

Képek: tumblr, polygon, picgifs.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share