Sivatagi kisokos

Rovat

Megosztás

A sivatagokról tudjuk, hogy jobbára csak homokból állnak, és nem ajánlott bennük elveszni. Mit tudunk még? Mi rögtön 20 érdekes tényt is összeszedtünk nektek!

1. Habár a Föld bolygó kéken világít a sötét univerzumban, a szárazföldek egyharmadát a sivatagok teszik ki.

2. A világ legnagyobb sivataga nem más, mint az Antarktisz. Igen, ahhoz, hogy valami sivatag legyen, nem kell száraznak lennie, elég, ha sokkal több csapadékot veszít, mint amennyit nyer.

3. Chilében található az Atacama Sivatag, mely a tudósok szerint a legrégebbi sivatag a Földön, itt ugyanis 40 millió éve nem esett eső.

4. Atacamában több, mint egy millió ember él a mai napig, a szárazság ellenére. Különböző módszerekkel oldják meg a vízellátást, hogy lámákat és alpakákat tenyésszenek.

5. Ha egyszer mégis elvesznél a sivatagban, könnyen vízhez juthatsz, csak tudnod kell hol keresd. Bizonyos pálmák (rattan, buri) ágait felhasítva nedvet lehet kiszürcsölni a növényekből.

6. Kaktuszfélékkel inkább ne próbálkozz, mert egyrészt machete kell a felhasításukhoz, másrészt pedig bizonyos fajták csak megbetegítenek ahelyett, hogy a szomjadat oltanák.

7. Tehát, ha elvesznél a sivatagban, még egy jó kis hasmenést és hasfájást is kanyaríthatsz magadnak, ha rosszul választasz.

8. A helyes választás a fügekaktusz, ennek a levét nyugodtan szürcsölheted, de inkább éjszaka tedd, hogy ne izzad ki a nehezen megszerzett folyadékot.

9. Reza Pakravan. Ő az a világrekorder, aki átbiciklizett a Szaharán.  Eközben 1084 mérföldet tett meg 13 nap, 5 óra, 50 perc és 14 másodperc alatt.

10. Pakravanak a kihívás teljesítéséhez minden nap! 6000 kalóriányi ételre és 7 liter vízre volt szüksége.

11. Ma már közlekedhetne a Transz- Szahara autóúton keresztül, mely majdnem 2900 mérföld hosszan húzódik, és három országot is összeköt, nevezetesen: Algériát, Nigert és Nigériát.

12. Az utat építő munkások minden bizonnyal számos elveszett emberi maradványba botlottak, amíg a sivatag végére értek.

13. A mauritaniai sivatagban is megkíséreltek utat építeni, de a mérnökök próbálkozása sorra kudarcot vallott, mert a homok mindent elnyelt.

14. A klímaváltozás és az esőerdők kiírtása minden évben növeli az elsivatagosodás mértékét, így évről-évre több mint egy billió embert fenyeget 110 országban.

15. Kínában minden évben 1000 négyzetkilométernyi terület válik sivataggá.

16. Kína északkeleti részén található a Nagy Zöld Fal,  mely ültetett, élő fákból áll és az a feladata, hogy megakadályozza a Góbi Sivatag előrenyomulását.

17. Az elsivatagosodás elleni küzdelem nem igényel bonyolult technikai felszerelést. Burkina Fasoban egy város képes úgy növelni kétszeresére a terméshozamát, hogy csupán általuk ásott gödrökbe esővizet gyűjtenek.

18. Gerhard Knies német fizikus kimutatta, hogy a sivatagok hat óra alatt megtermelik azt az energia mennyiséget, amit az ember egy év alatt felemészt.

19. Ezek a számítások inspirálták a 2009-es Desertic Industrial Initiative projektet, melynek célja szélturbinák és napkollektork építése Akfrikában és a Közép- Keleten.

20. A project 2025-re képes lesz ellátni Európa elektromos áram utánpótlásának 15%-át.

 

Olvass további érdekességekről!

 

20 tény a sivatagokról
Te elég vizet iszol naponta?

 

Képek:desktopexchange, ritavaagsblogspot, autenthicsaharatours

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta