Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Suli helyett klímasztrájk van ma a Föld több száz iskolájában

Suli helyett klímasztrájk van ma a Föld több száz iskolájában

Nincs idő tétlenségre! – üzenik a tüntetők, akik a klímaváltozás következményeire hívják fel a figyelmet, és sürgetik a döntéshozókat, hogy lépjenek a bolygóért.

Szerte a világon több ezer diák hagyja ki a mai tanítási napot, hogy így fejezze ki tiltakozását a kormányok tétlenségére a klímaváltozással kapcsolatban. A fiatalok 123 ország 2000 városában szerveztek tüntetéseket. Az európai országok mellett Indiában, Ausztráliában, több ázsiai országban és Észak-Amerikában is csatlakoznak a diákok a sztrájkhoz, amit egy svéd tinédzser, Greta Thunberg indított el. A fiatal lány volt az első, aki Svédországban, a parlament előtt tiltakozott a klímaváltozás miatt, ahelyett, hogy iskolába ment volna. A 16 éves diáklány a davosi Világgazdasági Fórumon is felszólalt, és azóta már jelölték Nobel-békedíjra is.

A diákok transzparensekkel üzennek a döntéshozóknak: lépniük kell, hiszen az ő jövőjük a tét. A tudósok már régóta figyelmeztetnek, hogy a veszély valós, és a klímaváltozás következményei beláthatatlanok lehetnek, hiszen a vártnál nagyobb mértékben emelkedhet a hőmérséklet és a tengerszint is. A 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy 2100-ig 2 Celsius foknál ne legyen magasabb a globális hőmérséklet-emelkedés, az egyezményben foglaltakat azonban nem minden ország tartja be, és a nagyvállalatok között is szép számmal vannak, akik nem veszik komolyan a fenntarthatóságot és a környezetvédelmi intézkedéseket. Őket is számon kell kérni – szólítanak fel rá a diákok, akik ma iskola helyett a bolygónkért tüntetnek – írja a Globoport.hu.

Fotó: Twitter – School Strike 4 Climate

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share